Extracţie de gelatină

Gelatina este o proteină derivată din conținutul de colagen din pielea de porc, pielea de vacă sau oasele de animale. Gelatina este utilizată pe scară largă ca un liant și agent de gelifiere în industria alimentară și este, de asemenea, utilizat în produse farmaceutice și cosmetice. Procesul standard pentru producția de gelatină implică clarificarea, fracționarea, concentrarea prin evaporare și sterilizarea.

Gelatine extraction 640x360

Filtrarea gelatinei

După extracția proteinelor solubile în apă, este foarte important ca soluția de gelatină diluată să fie filtrată la un minim de grăsime și substanțe solide în suspensie. Forța centrifugă este o alegere naturală pentru o astfel de purificare, iar centrifugele de purificare de la Alfa Laval asigură flexibilitatea necesară pentru a satisface cerințele dumneavoastră specifice legate de gelatină.

Fracționarea

După filtrarea finală în filtrele de pământ de diatomee, soluția de gelatină este gata de fracționare, etapă în care sarea și alte substanțe asemănătoare pot fi îndepărtate prin ultrafiltrare. Ultrafiltrarea acționează în același mod ca un pre-concentrator.

Tehnologia de ultrafiltrare a Alfa Laval poate fi configurată  astfel încât să respecte orice specificație a clientului, iar concentrația finală depinde de tipul gelatinei, valoarea puterii de gelifiere și vâscozitatea gelatinei. Filtrarea cu membrană  de către Alfa Laval a gelatinei este efectuată în continuu, la o temperatură controlată.

Concentrarea

Concentrarea finală are loc într-un sistem AlfaVap de vaporizare cu peliculă ascendentă. Timpul de retenție și profilul temperaturii au un impact puternic asupra calității produsului final.

Sistemul de vaporizare AlfaVap oferă un timp de retenție a produsului foarte scurt, combinat cu un profil al temperaturii foarte blând, care, împreună, asigură o calitate și o culoare superioară ale produsului.

Sterilizarea

Pentru a asigura cea mai bună calitate posibilă a produsului, gelatina trebuie sterilizată la temperaturi de aproximativ 130-140 °C, timp de 3-4 secunde. Alfa Laval oferă module de sterilizare pe bază de injecție directă de abur sau încălzire indirectă a produsului. În ambele cazuri, timpul de retenție a produsului este extrem de scurt, iar energia utilizată în sterilizarea produsului este recuperată în mod eficient pentru pre-încălzirea produsului la intrare.