Tratare terţiară

Cel mai adesea o anumită formă de tratare terțiară este necesară după epurarea apelor uzate industriale și urbane în vederea obținerii unui efluent de calitate suficient de bună pentru a fi deversat într-o apă receptoare din apropriere (mare, lac etc.). Și este o exigență dacă apa uzată epurată trebuie refolosită.

Tertiary treatment 640x360

Metodele Alfa Laval de tratare terțiară ale apelor uzate urbane și industriale sunt atât bazate pe filtrare, cât și ideale pentru limite reduse ale efluenților. Ele sunt foarte compacte, extrem de eficiente și transformă apele uzate în apă curată care poate fi deversată sau refolosită în siguranță.

  • Filtrul acționat de forța gravitațională Alfa Laval AS-H Iso-Disc cu filtrare din afară către interior îndepărtează particulele solide de reziduuri, de exemplu <5 mg/l de particule solide în suspensie și <10 mg/l BOD din apele uzate pentru înaltă calitate finală a efluentului (de până la 5-10 µm) adecvată pentru refolosire. El gestionează o zonă de filtrare de 10-15 m3/oră/m2 și este o alternativă flexibilă, de înaltă
    capacitate și rentabilă la filtrele cu nisip tradiționale.
  • Sistemul MBR de la Alfa Laval, care combină epurarea secundară și terțiară a apelor uzate urbane și industriale, livrează o calitate înaltă a efluentului cu filtrare eficientă  în
    nămol de până la 0,01 µm. El îndepărtează particulele solide în suspensie de până la <1 mg/l, BOD până la <5 mg/l și gestionează o zonă de filtrare de 5-40 litri/oră/m2. Designul acționat de forța gravitațională, fără pompă și eficient din punct de vedere energetic cu module de filtrare compacte cu membrană (MFM) se bazează pe tehnologia noastră brevetată cu folie tubulară. În comparație cu alte soluții MBR, oferă siguranță sporită, simplitatea operațiilor, plus costuri operaționale și de întreținere scăzute.

Apele uzate – o resursă de apă neexploatată

Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama că apele uzate pot fi, de asemenea, o resursă de apă valoroasă. Există numeroase motive întemeiate să luăm în considerare refolosirea apelor uzate urbane și industriale epurate biologic :creșterea resurselor de apă, reducerea admisiei de apă proaspătă și limitarea sarcinilor fluxului de efluent la canalizări.

Apa regenerată poate fi folosită pentru numeroase aplicații, de exemplu ca apă pentru procesele industriale, turnuri de răcire și apă de spălare; irigarea de suprafață a recoltelor, podgoriilor și terenurilor de golf; lacuri de agrement, zone mlăștinoase, habitatul animalelor sălbatice și mărirea cursurilor de apă și  reîncărcarea pânzei freatice.

Apa epurată cu sistemele MBR și de filtrare AS-H Iso-Disc de la Alfa Laval poate fi folosită chiar și ca apă potabilă dacă este adăugată o etapă finală de prelucrare, de exemplu radiația UV, ultrafiltrarea, nanofiltrarea, osmoza inversă, cărbunele activ, ozonul sau clorul.