Tratarea namolului

Conținutul de lichid al nămolului din epurarea apelor uzate urbane și industriale și din deșeurile rezultate din alte operații are un impact ridicat asupra costurilor de eliminare. Alfa Laval livrează echipamente care acoperă întregul proces de tratare a nămolului, inclusiv îngroșarea, deshidratarea, încălzirea, răcirea, recuperarea căldurii, digestia și pasteurizarea, precum și sisteme de control avansate pentru optimizarea funcționării instalației și reducerea necesarului de forță de muncă.

Sludge treatment 640x360

Îngroșarea și deshidratarea – reducerea cantității care trebuie eliminată cu până la 90%

Conținutul de lichid al nămolului din epurarea apelor uzate urbane și industriale și din deșeurile rezultate din alte operații are un impact ridicat asupra costurilor de eliminare. Alfa Laval livrează echipamente care acoperă întregul proces de tratare a nămolului, inclusiv îngroșarea, deshidratarea, încălzirea, răcirea, recuperarea căldurii, digestia și pasteurizarea, precum și sisteme de control avansate pentru optimizarea funcționării instalației și
reducerea necesarului de forță de muncă.

Îngroșarea mecanică a nămolului de la decantoarele primare și secundare a înlocuit  rezervoarele cu scurgere prin gravitație ca normă industrială înainte de digestie sau deshidratare. Îngroșătoarele cu nămol de la Alfa Laval au un design închis plus cerințe de întreținere și de combatere a mirosului foarte reduse:

  • Decantoarele ALDEC G3 pentru separarea centrifugală de mare capacitate și uscare ridicată a turtei de nămol
  • Îngroșătoarele cu tambur ALDRUM și ALDRUM G3 sunt filtre rotative cu tambur pentru îngroșarea foarte blândă, de capacitate mică spre medie, a nămolului
  • Îngroșătoarele gravitaționale cu bandă AS-H Belt Thickeners cu amestecare de polimeri integrată pentru capacitate mică spre medie.

Pentru o deshidratare eficientă a nămolului și separarea lichidului și produselor de fluxurile de ape uzate puteți alege să folosiți mai multe tehnologii Alfa Laval  –  în funcție de nivelul conținutului de materii solide uscate dorit, spațiul disponibil și alte cerințe:

  • Filtrele bandă AS-H pentru un volum mare și o sarcină mare de materii solide cu o folosire redusă de polimeri și energie. Modelul G3 realizează atât îngroșarea, cât și
    deshidratarea și are o capacitate de până la 5 ori mai mari, la aceeași amprentă de carbon ca și filtrele bandă convenționale.
  • Decantoarele ALDEC G2 și G3 pentru separarea centrifugală a capacităților foarte mari cu o amprentă de carbon foarte mică și un consum de energie redus
  • Filtrele presă AS-H sunt foarte adecvate pentru deshidratarea loturilor mai mici la care sunt necesare un conținut foarte ridicat de materii solide uscate în turtă (de până la 40%) și o captare a materiilor solide de peste 99%.
  • Presele cu șurub pentru instalații de deshidratare mai mici pentru care obiectivele principale sunt un consum de energie redus, precum și emisii de zgomot și nevoia de supraveghere reduse.

Unele dintre acestea pot fi folosite și pentru deshidratarea nămolului, reziduuri miniere, curățarea și dragarea lacurilor.

Tratamentul termic al nămolului – calea cea mai scurtă spre costuri reduse, recuperarea căldurii, compost de clasa A și biogaz

Pretratarea nămolului din apele uzate folosind schimbătoarele de căldură spirale și schimbătoarele de căldură tub în tub de la Alfa Laval, înainte de deshidratare pot reduce, de asemenea costurile și pot oferi o oportunitate  pentru recuperarea căldurii.

Echipamentul nostru termic poate fi folosit, de asemenea, la digestia nămolului pentru producerea de biogaz și pentru hidroliza și pasteurizarea nămolului în vederea respectării chiar și a celei mai exigente legislații privind protecția mediului și obținerea unei calități a nămolului de clasa A sau B adecvat pentru refolosirea ca și compost sau îngrășământ. Pentru anumite tipuri de deșeuri industriale, de exemplu farmaceutice, pasteurizarea nămolului din apele reziduale este o necesitate.

Schimbătoarele de căldură spirale pot fi folosite și pentru răcirea finală a efluentului pentru recuperarea căldurii, iar dacă acesta trebuie deversat în mare, într-un râu sau un curs de apă, pentru protejarea biologiei cursului de apă.