Economiile de energie adaugă 2000 EUR/zi la rezultatul final al producătorului de etanol

La un mare producător de etanol din Belgia, recuperarea căldurii și reutilizarea apei au fost pe primul loc pe agenda sustenabilității, în timp ce compania dorea, de asemenea, să-și îmbunătățească profitabilitatea și competitivitatea.

DATA 2023-11-28
Wheat on hand

Clientul lucra cu un integrator de sisteme din SUA, care recomandat Alfa Laval pentru experiența sa cu schimbătoarele de căldură cu plăci cu garnituri WideGap, esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate.

Schimbătoarele de căldură au sporit eficiența energetică a liniei de răcire a pastei instalației cu 4000kW, energia rezultată recuperată corespunzând unei economii de 2000EUR / zi.

Soluția încorporează două noi schimbătoare de căldură cu plăci WideGap WG350X în linia de răcire a mash-ului – unul în funcțiune și unul în stand-by – și utilizează apă din procesul de distilare din aval.

Utilizarea acestei ape de proces pentru a răci mash-ul de la 90 °C la aproximativ 60 °C generează apă fierbinte, care poate fi apoi reutilizată în amonte pentru a economisi energie.

Energy hunters ethanol illustration.

„Experiența noastră pentru această aplicație ne-a permis să proiectăm unitatea într-un mod optim pentru client”, explică Eser Aydin, Inginer Senior de Procese de Aplicare a Tehnologiei Globale. „În acest proces de etanol pe bază de porumb, fluxul este o mâzgă care conține particule în suspensie și fibre de porumb. Schimbătorul nostru de căldură WideGap poate face față acestei sarcini mai eficient, cu o abordare mai strânsă a temperaturii și intervale mai lungi între curățări. Suportul suplimentar cu un program de întreținere recomandat pentru optimizarea performanței a maximizat profitul fabricii.”

Rambursarea investiției este de șase luni, iar potențiala valoare adăugată în termeni de sustenabilitate și emisii reduse de carbon, împreună cu economiile Opex pe durata de viață a echipamentului, au fost o propunere atractivă pentru acest client pe piața extrem de competitivă a etanolului.

„Am oferit o soluție diferită, iar clientului i-a plăcut această abordare”, conchide Eser. „În viitor, putem demonstra că va fi profitabil ca clienții să investească într-un audit și o potențială reproiectare a unității instalate existente în conformitate cu condițiile operaționale actuale, astfel încât, în loc să proiectăm doar pentru sarcinile necesare, să ne concentrăm în discuțiile noastre cu clienții pe eficiență energetică și modul în care optimizarea unui proces are potențialul de a economisi energie și, în final, costuri în funcționarea acestora.”