Aldox
Alrox este un modul de procesare special conceput pentru a înlătura aerul liber, dispersat și/sau dizolvat dintr-o varietate mare de produse alimentare utilizând dezaerarea sub vid.
Dezaerarea eficientă are ca rezultat o mai mică oxidare a produsului. Acest lucru asigură o mai bună reținere a nutrienţilor importanți, precum vitamina C, asigurându-se totodată că produsul are o stabilitate mai bună a aromei și a culorii. Alte beneficii importante includ o ancrasare mai scăzută în operațiunile de tratare termică ulterioare, rezultând creșterea timpului de funcționare Înlăturarea aerului sporește și performanța proceselor de omogenizare ulterioare.
Cum funcţionează:
Modelul de bază Alrox funcționează pe baza dezaerării la cald.
Adăugarea unui sistem suplimentar de distribuție cu rotație Alfa Laval face posibilă funcționarea la temperaturi scăzute, utilizând dezaerarea la rece.
Dezaerarea la cald
Produsul alimentat, ce se alfa în mod normal la o temperatură de aproximativ 40–60°C (102–140°F), este introdus într-un recipient la vid printr-o duză de distribuție. Aspiratorul prezent în interiorul acestui recipient corespunde unei temperaturi de fierbere care este cu 2–5°C (3.6-9.0°F) mai scăzută decât temperatura de admisie a produsului.
Produsul se extinde în vid. Eliberarea presiunii, și fierberea rezultată, cauzează evaporarea imediată a unei pârți din apa din produs. Acest fenomen are ca efect înlăturarea oricărui aer ce poate fi prezent în orice formă.
Vidul din separator este menținut de pompa de vid cu inel de lichid. Produsul dezaerat este eliberat printr-un orificiu inferior spre o pompă de extracție care pompează produsul spre următoare etapa de procesare.
Dezaerarea la rece
In sistemul de distribuție cu rotație Alfa Laval, ce este echipat suplimentar pentru modulul de dezaerare Alrox, un disc special se rotește la viteză mare, distribuind produsul în straturi subțiri în timp ce întră în recipientul de vid. Acest lucru înseamnă că aerul captat este expus mecanic la vid cu o eficientă maximă.