Alfa Laval - Dezvoltarea durabila

2019-08-29 Știri

De ce este benefică pentru afaceri dezvoltarea durabilă

O potențială oportunitate de 12 trilioane de dolari așteaptă companiile care adoptă - și adaptează activitățile de afaceri la Obiectivele Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă.

NU CU MULT TIMP în urmă, " Green Business " părea a fi mai degrabă despre cum să arăți bine, nu să faci bine. Însă preocuparea publicului față de schimbările climatice și alte provocări sociale și de mediu au determinat adoptarea unor practici durabile în agenda corporatistă. În susținerea acestei schimbări vin inițiative precum Obiectivele Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă - 17 obiective convenite în 2015 de către 193 de țări pentru combaterea sărăciei, a inegalității și a schimbărilor climatice până în anul 2030.

"Afacerea este absolut esențială pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ", afirmă Astrid von Schmeling, consultant senior la specialiștii în domeniul durabilității Purple Ivy din Stockholm. "Succesul depinde de companiile care dezvoltă produse și soluții scalabile și de integrarea profundă a ODD în strategiile lor de afaceri".

Experții sugerează că societățile se bucură de câștiguri mari odată cu adoptarea ODD și trecerea la modele de afaceri cu adevărat durabile.

Comisia nonprofit pentru Afaceri și Dezvoltare Durabilă, ai cărei membri includ directori executivi de nivel mondial, vede o oportunitate de 12 trilioane de dolari pentru companiile care adoptă - și își adaptează activitățile de afaceri la - ODD.

PETER BAKKER, președinte și CEO al Consiliului Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă din Geneva, subliniază amploarea oportunității: "Companiile care pot integra ODD în strategia lor de afaceri vor putea să fie cu un pas înaintea evoluției reglementărilor, să anticipeze tendințele viitoare și să pătrundă pe noi piețe cu creșteri istorice".

Așadar, se grăbesc companiile globale să integreze ODD în strategiile lor de afaceri și să obțină un avantaj la startul acestei noi goane după aur? Nu chiar. Până în prezent, afacerile mari au fost lente.

Cu toate acestea, un raport din ianuarie 2018 al firmei de servicii profesionale PwC sugerează că asimilarea capătă viteză. Trei din cinci afaceri consideră acum că ODD sunt suficient de importante pentru a le include în rapoarte, în timp ce mai mult de un sfert dintre companii stabilesc obiective cantitative pentru ODD în 2017 și le corelează cu impactul asupra societății.

Așadar, cum ar trebui ca firmele să abordeze cel mai bine provocarea? John Elkington, un guru global al sustenabilității și șeful departamentului de consultanță Volans în Marea Britanie, declară că societățile trebuie să-și schimbe mentalitatea strategică.

ODD reprezintă o agendă mai radicală decât realizează majoritatea liderilor de afaceri în momentul de față", afirmă acesta. Acestea implică o trecere de la mentalitatea incrementală la cea exponențială și ambiții – de la concentrarea noastră actuală asupra impactului negativ al activității economice la generarea deliberată de impacturi pozitive."

ELKINGTON SPUNE CĂ această schimbare înseamnă abordarea economiei circulare și a practicilor costurilor reduse, precum și înțelegerea afacerilor ca parte a sistemelor sociale și naturale în sens mai larg. Companiile - și investitorii - par a avea mai mult de câștigat din adoptarea unei astfel de abordări. Un studiu realizat de Harvard Business School în 2014 a arătat că societățile cu o "sustenabilitate ridicată" își depășesc în mod semnificativ partenerii pe termen lung, atât din punct de vedere al bursei de valori, cât și al performanței contabile.

Nu este o coincidență faptul că investitorii caută tot mai mult oportunități de a investi în companii care urmăresc practici ecologice și responsabile din punct de vedere social. "Observăm o creștere a accentului pe ODD în rândul comunității investitorilor, o propunere a dezvoltării standardelor ODD pentru companiile de top în vederea promovării unei curse la vârf și apariția unei orientări îmbunătățite privind raportarea la ODD în cadrul companiilor", spune Bakker, în cadrul Consiliului Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă.

E POSIBIL ca firmele orientate spre ODD să obțină un avantaj competitiv față de rivalii care nu înțeleg contribuția, permițându-le să se mențină înaintea noilor politici de intervenție și să își revizuiască strategiile mai inteligent.

Cei care fac acest lucru pot fi văzuți ca pionieri ai unei schimbări treptate a structurii economice mondiale. "Suntem într-un punct istoric U, unde o ordine economică veche se destramă, iar una nouă capătă contur", afirmă John Elkington. "Aceste tranziții se întâmplă o dată în viață - și pot oferi oportunitatea de a transforma radical modul în care capitalismul, piețele și afacerile operează.

Sursa: Forumul Economic Mondial, PwC SDG Reporting Challenge 2017

 

Etichete

Tot
how going green story 640x360

"ODD reprezintă o agendă mai radicală decât realizează majoritatea liderilor de afaceri în momentul de față"

JOHN ELKINGTON expert în sustenabilitate mondială

john elkington global sustainability expert 640x360

Este afacerea atractivă cu ODD?

Este afacerea atractivă cu ODD?

  • 71% dintre întreprinderi declară că deja planifică modul în care se vor ocupa de ODD
  • 62% dintre companii menționează ODD în raportările lor
  • 37% dintre companii au selectat ODD ca prioritare
  • 79% dintre companiile care acordă prioritate ODD au ales ODD 13 Climate Action
  • 28% dintre companii stabilesc obiective cantitative și le corelează cu impactul asupra societății
  • 13% dintre companii au identificat instrumentele de care au nevoie pentru a evalua impactul ODD
  • 41% dintre companii declară că vor încorpora ODD în strategia lor în termen de cinci ani
  • 90% dintre cetățeni declară că este important ca întreprinderile să se înscrie în ODD.