2020-11-04 Știri

De ce apa uzată devine o resursă valoroasă

Având în vedere deficitul de apă din întreaga lume, posibilitatea de a transforma apele uzate în apă curată și reutilizabilă constituie un potențial enorm. Pentru aceasta, soluția cu membrană Alfa Laval este atât eficientă, cât și durabilă.

DE LA FABRICILE DE VIN CALIFORNIENE până la pârtiile de schi din sudul Poloniei, apa uzată devine o resursă valoroasă într-un moment în care accesul la apă este este din ce în ce mai anevoios.

Este nevoie de aproape cinci litri de apă pentru a produce o singură sticlă de vin californian – iar asta nu include ceea ce se utilizează la cultivarea strugurilor. Așadar, între sfârșitul anului 2011 și anul 2014, când statul a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 1000 de ani, administrațiile locale au apelat în mod natural la vinificatori, ca parte a încercărilor de a aborda ceea ce mulți au văzut ca pe un dezastru care se prefigurează.

La una din numeroasele fabrici de vin de la periferia orașului Pasa Robles, toată apa folosită pentru zdrobire, fermentare și îmbuteliere este acum trecută printr-un bioreactor cu membrană (MBR), iar deșeurile sunt apoi folosite pentru a iriga iarba și copacii de lângă fabrică.

Tratați și reutilizați

Impulsul a venit din partea administrației locale din Paso Robles, care a interzis vinificatorilor locali să trimită apa uzată la stația de epurare a apelor uzate municipale, care nu este proiectată pentru a trata apă cu o încărcătură biologică atât de mare de coajă și suc de struguri.

Aproape toate cele mai mari fabrici de vin din Paso Robles au acum instalate sisteme MBR. Și, potrivit lui Nick Gurieff, Global Sales Business Development Manager al Alfa Laval, acest lucru a făcut ca zona să fie mai rezistentă la secetele viitoare. "Nu este vorba numai de irigare, ci și de un mod indirect de reîncărcare a pânzei freatice", explică el. "Pot să le reutilizeze apoi pentru a iriga culturile."

SECETA ESTE FĂRĂ ÎNDOIALĂ cea mai mare amenințare în urma a schimbărilor climatice. Conform unui raport al ONU publicat anul trecut, aproximativ 500 de milioane de persoane locuiesc în zone în care consumul de apă depășește de două ori resursele de apă regenerabile locale.

Dar chiar și în țările bogate, lipsa de apă reprezintă o problemă tot mai mare, ceea ce duce la creșterea cererii de sisteme de tratare MBR.

 

Odată cu schimbările climatice și ale tiparelor de precipitații, se pune multă presiune în ceea ce privește resursele de apă, astfel încât capacitatea de reutilizare a apei, acolo unde este posibil, va înregistra o cerere mai mare", prognozează Gurieff." Odată ce vom aprecia apa, vom vedea mai multă presiune pentru investiții în MBR.
Nick Gurieff, Global Sales Business Development Manager al Alfa Laval.

 

nick_gurieff_200x255.jpg

 

LA O STAȚIUNE DE SKI din sudul Poloniei, aceleași membrane Alfa Laval folosite în California sunt folosite pentru purificarea apei uzate. Odată ce substanțele solide și alte materii biologice au fost îndepărtate, separarea cu membrană purifică apa și este apoi folosită pentru a produce zăpadă artificială în timpul iernii și pentru irigarea versanților în timpul verii.

Beneficii duble

Sistemul are un dublu beneficiu: împiedică eliberarea apei reziduale netratate în cursurile de apă locale, așa cum s-a întâmplat anterior, în timp ce reduce presiunea asupra resurselor de apă locale. Și fiind un sistem închis, fără miros sau zgomot, își face munca neobservat în preajma oaspeților care nu bănuiesc nimic. Există numeroase alte exemple de sisteme similare care joacă un rol esențial în mediul înconjurător peste tot în lume.

Revenind în Statele Unite, apa reziduală tratată cu MBR dintr-un complex privat de locuințe este vândută unui club vecin, unde este folosită pentru la irigarea ierbii de pe terenul de golf, reducând costurile de întreținere.

Apa nu conține nutrienți, "explică Gurieff." Dacă au extras-o din pârâul din apropiere, care conține azot și fosfor, vor depista alge în caracteristicile apei ".
Nick Gurieff, Global Sales Business Development Manager al Alfa Laval.

Apa tratată cu MBR este, de asemenea, ideală pentru utilizarea ca agent de răcire în procesele industriale, deoarece filtrarea elimină toate substanțele și sărurile biologice, reducând riscul acumulării de calcar sau biofilm. În Brisbane, Australia, apele uzate purificate sunt folosite în turnurile de răcire ale centralei electrice locale. În India, Galaxy Surfactants, un producător de produse chimice care furnizează apă tratată de un sistem MBR Alfa Laval pentru satele din jur, intenționează acum să o utilizeze în turnurile de răcire.

Utilizarea industrială ocolește ceea ce Gurieff numește "factorul dezgustător". Mulți dintre clienții săi pentru MBR sunt reticenți în a face publică reutilizarea apelor uzate reciclate. "Toată lumea se izbește de acest factor", explică el. "Dar trebuie să îl depășim printr-o mai bună educație și cunoaștere a siguranței acestor tehnologii".

Și mai curat decât curat

APA REZULTATĂ dintr-un sistem MBR este mai curată decât cea pe care o găsiți în majoritatea râurilor. "Este complet curățată de orice bacterii și agenți patogeni", subliniază Gurieff.

Dacă mai multe întreprinderi au fost curajoase să promoveze în mod activ utilizarea de apă reciclată, el crede că clienții vor începe să o perceapă ca pe un "pas în viitor, mai degrabă decât ca pe un secret murdar".

Apa reziduală de la MBR, în special dacă este purificată în continuare cu osmoză inversă - cel mai înalt nivel de filtrare - poate fi folosită pentru spălarea fructelor sau chiar ca apă potabilă, așa cum se întâmplă în Singapore de mulți ani. "Este o parte a strategiei lor de a fi independenți din punct de vedere al apei", spune Gurieff. "Au cheltuit o sumă imensă de bani pentru PR și au fost foarte inteligenți în a nu o numi "apă reciclată ". Este "apă nouă".

San Diego din California a împrumutat această idee cu proiectul său de "apă pură", care are ca scop furnizarea a 110 milioane de litri de apă reciclată pe zi până în 2021. Gurieff consideră că viitoarele instalații MBR vor fi suplimentate cu tratament de osmoză inversă pentru a permite aceleiași ape să fie utilizată din nou și din nou în același scop.

Soluție energetică eficientă

Alfa Laval a îmbunătățit în ultimii ani eficiența energetică a modulelor sale cu aproximativ 50%, împiedicând consumul ridicat de energie, care a fost în trecut principalul dezavantaj al MBR. "Toate aceste locuri sunt în zone destul de însorite, așa că, dacă ați începe să utilizați celulele solare, ați putea să închideți circuitul de producție", spune Gurieff. El se așteaptă ca locuințele să recicleze apa tratată de MBR pentru spălarea toaletelor, spălarea vehiculelor și udarea plantelor.

Următorul pas pentru cramele din California ar putea fi utilizarea apei uzate municipale chiar pentru vița-de-vie. Matt Thompson, managerul resurselor de apă uzată de la Paso Robles, a declarat pentru revista Wines and Vines că apa ar fi "perfect sigură" pentru utilizarea în podgorii. "Orașul intenționează să recicleze apa uzată", a spus el. "Nu există „dacă ", ci „când"."

Etichete

Tot
nature wastewater story 640x360

ȘTIAȚI CĂ...

SECETA ESTE FĂRĂ ÎNDOIALĂ cea mai mare amenințare în urma schimbărilor climatice. Conform unui raport al ONU publicat anul trecut, aproximativ 500 de milioane de persoane locuiesc în zone în care consumul de apă depășește de două ori resursele de apă regenerabile locale. Un raport recent publicat de Banca Mondială a previzionat că aproximativ 150 de milioane de persoane ar putea fi forțate să-și părăsească locuințele în următorii 30 de ani ca urmare a schimbărilor climatice, din cauza secetei ca amenințare din ce în ce mai presantă.

        

Bioreactor cu membrană MBR

Conţinut: