2021-04-11 Știri

Cum se stochează energia regenerabilă

Alfa Laval furnizează tehnologie și acționează ca investitor într-o nouă soluție revoluționară de stocare a energiei, care ar putea rezolva una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă energia regenerabilă.

La sfârșitul anului trecut, anunțul unei runde de finanțare din Seria A, de 26 de milioane de dolari, pentru noul start-up Malta Inc., a atras atenția din mai multe motive. Primul a fost fondul start-up-ului, o incubație de doi ani la X (fostul Google X), misterioasa Moonshot Factory din Alphabet, din care compania a fost separată și înregistrată independent.

 

Adrienne Little, Heat Exchangers Technical Lead 350x347.jpg

Al doilea motiv captivant a fost profilul investitorilor: runda de finanțare a fost condusă de Breakthrough Energy Ventures, un fond de 1 miliard de dolari condus de Bill Gates și sprijinit de Jeff Bezos, Michael Bloomberg, Jack Ma și Richard Branson.

„Analogia pe care îmi place să o folosesc este că sistemul din Malta este ca un frigider uriaș”

Adrienne Little, director tehnic pentru schimbătoare de căldură din Malta


Soluția

Noua soluție de stocare a energiei din Malta are potențialul de a revoluționa viitorul stocării energiei la scară de rețea. Sistemul poate extrage energie electrică din rețea în momente de surplus și o poate stoca timp de ore sau zile, așteptând până la o perioadă de cerere ridicată înainte de a o elibera înapoi în rețea.
Acest lucru ar putea rezolva numeroase provocări pentru adoptarea generală a energiei din surse regenerabile.

Aprovizionarea cu energie este una dintre cele mai presante probleme ale secolului XXI, iar producția de energie pe bază de combustibili fosili nu va satisface nevoile energetice și nici nu va fi sustenabilă.
Indiferent de ideologia politică sau de mediu, energia regenerabilă va juca un rol major în viitorul mix energetic.

Soluția la problema intermitenței energiei regenerabile este stocarea energiei, o mare parte din ea.
Pentru a înlocui complet combustibilii pe bază de carbon, avem nevoie de capacitatea de a stoca cantități mari de energie, pentru a acoperi perioadele în care energia eoliană sau solară nu este disponibilă.
Cea mai bună soluție până acum a fost reprezentată de bateriile litiu-ion.

Cu toate acestea, acestea sunt realizate din materiale care sunt disponibile în cantități insuficiente și care, în timp, vor deveni la fel de dificil de găsit ca și combustibilii fosili pe care îi înlocuiesc.
Raritatea acestor materiale face ca bateriile să fie scumpe, limitând viabilitatea lor ca soluție globală.
În plus, bateriile litiu-ion trebuie eliminate cu grijă și, începând de acum, provocarea reciclării la scară largă a bateriilor rămâne nerezolvată. O altă problemă se găsește în arhitectura actuală a rețelei.

De obicei, generarea de energie fosilă se află în apropierea unor mari depozite, dar producția de energie din surse regenerabile prevede că energia este disponibilă în mod intermitent, departe de depozit.
Acest lucru face ca transportul și distribuția energiei către locațiile cu consum mare să fie costisitoare și dificile.

Sistemul Malta utilizează electricitate din rețea pentru a produce căldură și frig. O pompă de căldură extrage căldura dintr-o soluție antigel, scăzând temperatura la -65ºC. În același timp, căldura este adăugată la sarea topită, încălzind-o la 565ºC. Căldura și frigul sunt stocate până când rețeaua solicită din nou energie electrică.
În acest moment, diferența de temperatură este convertită înapoi în energie electrică cu ajutorul unui motor termic, similar ca funcție cu o centrală electrică cu turbină cu abur.

Deoarece sistemul Malta utilizează, în mod fundamental, materiale cu costuri reduse, cum ar fi sarea, oțelul și aerul, costul sistemului fizic este suficient de scăzut pentru a-l face o soluție convingătoare pentru nevoia de stocare a energiei pe scară largă.

Parteneriatul

O parte esențială a noii soluții de stocare a energiei Malta o constituie tehnologia de transfer de căldură furnizată de Alfa Laval. În calitate de investitor și partener în proiect, Alfa Laval oferă mai mult decât expertiză și sprijin financiar. „A fost cu adevărat important pentru noi,” spune CEO Malta, Ramya Swaminathan, „să identificăm partenerul, investitorul, partea care are credibilitatea pe piață, astfel încât oamenii - clienții - să se uite la produs și să spună: Oh, schimbătorul tău de căldură va fi de la Alfa Laval? Asta de conferă o stare de satisfacție.”

Esențial pentru succesul capacității de procesare a electricității din Malta este transferul eficient de căldură, pentru care Alfa Laval este liderul incontestabil al industriei.
Alfa Laval a început să vorbească cu echipa Malta în timp ce proiectul era încă la X. S-a început cu proiectare preliminară a schimbătoarelor de căldură care să satisfacă nevoile unice ale Maltei, transformâdu-se într-un interes susținut în dezvoltarea sistemului specific Malta.

Experiența vastă și marca respectată a Alfa Laval sunt recunoscute instantaneu atunci când Malta menționează compania în cadrul întâlnirilor cu clienții. „Le transmite seriozitatea și caracterul practic al soluției”, adaugă Swaminathan. „Încă de la început a fost extrem de important pentru noi că avem oameni care au lucrat cu schimbătoare de căldură timp de zeci și zeci de ani. Pentru că nu este doar tehnologia de bază în sine, ci și know-how-ul, întreținerea, producția. Este întregul ecosistem pe care trebuie să-l reuniți pentru a transforma aceste unități complexe, mari, de înaltă performanță într-un sistem real. ”

Etichete

Tot
Malta Emma Karlsson 640x360
.

Cum funcționează soluția

 

.

Ramya Swaminathan

Ramya Swaminathan, CEO_2 250x333.jpg

Ramya Swaminathan, CEO Malta, dă dovadă de o voință puternică de a influența lumea în bine.

Chiar nu poți găsi o opțiune mai bună decât Alfa Laval.

Astro Teller „Captain of Moonshots” la fabrica de idei X a Alphabet

Astro Teller Malta 700x455.jpg

Puterea noastră constă în construirea punții de la idee la concept dovedit. Am obținut rezultate bune acolo unde oamenii au crezut că lucrurile sunt irealizabile, până în punctul de a produce un prototip fezabil

Astro Teller descrie X în 2016

Inovație în industrie

Acest lucru ar putea rezolva numeroase provocări legate de adoptarea generală a ENERGIEI REGENERABILE, inclusiv intermitența și costul investițiilor în infrastructura de transport și distribuție. „Într-un anumit sens, aceasta este o piesă de puzzle care se poate potrivi oriunde”, spune Adrienne Little, specialist în termodinamică și director tehnic pentru schimbătoare de căldură din Malta.

Renewable energy 400x48.png

Alfa Laval contribuie la Obiectivele Globale

Organizația Națiunilor Unite a adoptat 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pentru 2030, cunoscute sub numele de Obiective Globale, pe care liderii mondiali au promis să le realizeze. Acum este de datoria noastră să atingem acest obiectiv.

Mai multe informații

Conţinut: