2022-02-14 Știri

Pot insectele să rezolve decalajul global de proteine?

Folosirea insectelor ca sursă de proteine ​​poate contribui la hrănirea lumii, însă în primul rând ca hrană pentru animale. Alfa Laval și Bühler Insect Technology Solutions (BITS) asigură procesele de producție.

E_SDG goals_icons-individual09_75x75.png E_SDG goals_icons-individual12_75x75.png E_SDG goals_icons-individual17_75x75.png

Populația umană și consumul de carne cresc într-un ritm fără precedent, în timp ce terenul disponibil pentru producția de alimente este în scădere. Se estimează că 85% din terenul agricol potențial al Pământului este deja utilizat pentru producția de alimente, dar până în 2050 se așteaptă ca oamenii să numere peste 9 miliarde, ceea ce necesită o creștere cu 50% a livrării de proteine de înaltă calitate. Nu este nevoie de un matematician pentru a vedea că acele numere nu sunt în favoarea rasei umane.

Regimul actual este nesustenabil. Deci, cum putem hrăni lumea în anii următori? O posibilă soluție care ne indică o rezolvare sunt insectele.

Creșterea insectelor este o idee relativ nouă și până de curând majoritatea eforturilor au fost experimentale și la scară mică. Acest lucru s-a schimbat în 2017, odată cu înființarea Bühler Insect Technology Solutions (BITS), un joint venture între specialistul în tehnologie alimentară, Bühler, și cel mai important procesator de insecte, Protix.

Combinând experiența Protix în creșterea insectelor cu experiența Bühler în tehnologia de procesare a alimentelor și a furajelor, scopul este de a dezvolta creșterea insectelor și procesarea materiilor prime la scară industrială.

În acel moment, Bühler căuta, de asemenea, noi parteneri care să ajute la extinderea operațiunilor sale, în special prin furnizarea de tehnologii de transfer de căldură și separare a fluidelor.

insects in a spoon 400x250.jpg

Rolul Alfa Laval în revoluția proteinelor

Alfa Laval a furnizat anterior către Protix tehnologie de procesare și, caută, de asemenea, modalități de a-și consolida oferta pe piața în creștere a procesării insectelor.

Potrivit CEO-ului BITS, Andreas Aepli, Alfa Laval este un lider clar în aceste tehnologii, dar decizia de a lucra împreună a apărut, în cele din urmă, dintr-o înțelegere comună.

„Cred că am văzut imediat, din prima zi de lucru cu ei, că aveam o mentalitate similară. Ambele companii se concentrează pe un leadership de calitate pe termen lung și se bucură de o reputație similară pe piață, dar nu ne suprapunem pe competența tehnologică și, astfel, ne completăm în punctele forte”, spune Aepli.

Sumit Pingle, Vicepreședintele Alfa Laval Agro & Sisteme de Proteine, este de acord.

Modul în care lucrăm noi și modul în care funcționează ei s-a completat foarte repede: echipa noastră și echipa lor, Andreas și eu. Era chimia de care aveam nevoie.”

O sursă de hrană pentru animale

A fost clar pentru BITS încă de la începutul activității lor că marile câștiguri pentru securitatea alimentară și mediu nu constau în schimbarea a ceea ce consumă oamenii; ci în a schimba ceea ce mănâncă animalele – și că insectele au un rol important.

„Unii oameni sunt interesați de insecte ca hrană umană”, explică Aepli. „Cred că există o oportunitate de afacere și că aceasta va crește; cu toate acestea, volumele sunt încă prea mici pentru a avea un impact real asupra sistemului nostru alimentar.”

Așadar, nu vă așteptați la niciun burger marca BITS pe rafturile supermarketurilor în curând.
Mai degrabă, accentul principal este pe producerea de hrană pentru animale derivată din creșterea insectelor, care este mult mai durabilă și eficientă. Generarea unui kilogram de proteine ​​pe bază de insecte necesită doar două kilograme de hrană, în timp ce proteinele obținute din bovine necesită 20 kg de hrană pentru același rezultat.

Și producerea acelui kilogram de proteine ​​pe bază de insecte necesită mult mai puțin spațiu: doar un metru pătrat de teren neagricol. Deci, în loc să dedicăm câmpuri mari cultivării de soia pentru hrana animalelor, tot ce avem nevoie este o suprafață mai mică decât cea a unui loc de parcare. Astfel, producția de insecte la scară industrială are și potențialul de a elibera suprafețe vaste de teren rezervate în prezent pentru cultivarea culturilor destinate hranei pentru animale.

În plus, insectele transformă deșeurile alimentare în proteine ​​utilizabile, creând un ciclu de producție alimentar mai durabil.

„Practic, insectele reciclează acea hrană”, explică Aepli.

Ei extrag și recombină proteinele din deșeurile alimentare, iar noi reintroducem acele proteine în ciclul de viață al alimentelor ca hrană pentru animale sau îngrășământ pentru culturi.
Anderas Aepil, CEO la Bühler Insect Technology Solutions (BITS)

Calitate și experiență

Trecerea lui BITS la prelucrarea industrială a insectelor a venit cu provocări. Standardizarea este esențială pentru o calitate constantă. Creșterea sigură și eficientă a insectelor necesită un control atent al climatului și medii sigure din punct de vedere biologic – nu este ușor de realizat pe scară largă.

Și, așa cum subliniază Aepli, diferitele domenii de producție necesită seturi diferite de competențe.

„De obicei, nu pot fi rezolvate de un singur partener sau de o singură companie. Aceasta este una dintre cheile parteneriatului dintre Bühler și Alfa Laval, deoarece Alfa Laval are experiență în anumite părți ale procesului în care noi nu suntem experții”, explică el.

„A avea pe cineva care este cu adevărat competent în acest domeniu ne ajută să găsim soluția cea mai bună.”

Combinația pare să funcționeze; prima fabrică a funcționat cu succes din iunie în Țările de Jos, iar alte câteva sunt în curs de desfășurare.

BITS a lucrat, de asemenea, cu echipa lui Pingle de la Alfa Laval la soluții personalizate pentru clienții lor, în prezent fiind în curs de elaborare alte proiecte de fabrici.

Perspectivele arată bine pentru această colaborare dinamică și inovatoare. Reprezintă un salt cuantic în procesarea insectelor, care va avea implicații extraordinare atât pentru securitatea alimentară, cât și pentru planetă.

 

insects on a plate 640x360

Alfa Laval contribuie la Obiectivele Globale

Organizația Națiunilor Unite a adoptat 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pentru 2030, cunoscute sub numele de Obiective Globale, pe care liderii mondiali au promis să le realizeze. Acum este de datoria noastră să atingem acest obiectiv.

Mai multe informații

Musca soldat negru

Cunoscută pentru ciclul său rapid de creștere și capacitatea mare de descompunere a materiei organice, larvele muștei soldat negru (foto) sunt în prezent insecta aleasă pentru eforturile BITS de procesare a proteinelor de insecte.

insect 640x360

Creșterea insectelor contribuie la economia circulară prin transformarea deșeurilor alimentare într-o proteină pentru hrana animalelor și îngrășământ pentru culturi

Infographic-Insects 650x803.jpg

Mese din insecte

Insects on a plate 640x360.jpg

Insectele au fost mult timp considerate delicatese în unele părți ale Asiei și Africii. În ultimii ani, o serie de restaurante din Europa au început să servească specialități cu insecte oaspeților.

Conţinut: