2022-11-23 Știri

Mai mult cu mai puțin: producția de ulei de măsline în Grecia

Când familia Anagnostopoulos a căutat să îmbunătățească producția de ulei de măsline și eficiența energetică la cele două mori de ulei de măsline din Grecia, relația lor de încredere cu Alfa Laval și încrederea în tehnologia și expertiza tehnică Alfa Laval au fost esențiale.

Cinci generații ale familiei Anagnostopoulos produc ulei de măsline extravirgin din 1896, din măsline Koroneiki cultivate în mod sustenabil de fermierii locali din zona rurală din sudul Peloponezului-Mesinian, folosind doar precipitațiile naturale pentru irigare.

MicrosoftTeams-image (11).png

Proprietarul morilor de ulei de măsline OneOlive, Dimitris Anagnostopoulos.

Inovație la maxim: un proces rapid care reduce timpul de malaxare la jumătate

Accentul companiei One & Olive asupra inovației și calității este puternic susținut de metodele sale sustenabile de producție a uleiului de măsline și de un angajament ferm pentru îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea amprentei de carbon.

Această abordare a fost susținută de mulți ani de o relație de lungă durată cu Alfa Laval, care a permis companiei să avanseze în metodele de producție a uleiului de măsline; cel mai recent, folosind schimbătorul de căldură cu racleți Contherm de la Alfa Laval pentru a îmbunătăți eficiența energetică, reducând în același timp consumul de energie în procesarea măslinelor Koroneiki.

„Această tehnologie avansată garantează cel mai mic contact cu oxigenul în timpul procesului de producție, oferind în același timp ulei de măsline proaspăt în mai puțin de 18-22 de minute”, spune Dimitris Anagnostopoulos. „După ce măslinele au fost sortate, spălate și zdrobite, temperatura este omogenizată în mai puțin de un minut fără niciun contact cu oxigenul.”

Pasta este apoi încălzită ușor la 27°C înainte de a se îndrepta către separatorul centrifugal într-un proces inovator care încălzește pasta foarte rapid în doar 30 de secunde în comparație cu metoda tradițională.

„Suntem printre primele companii care utilizează această metodă la nivel global – obținem contact redus cu oxigenul, creștem calitatea înaltă a uleiului nostru și eficientizăm procesul, reducând în același timp consumul de energie”, continuă Dimitris. „Făcând acest lucru, promovăm procese de producție sustenabile pentru generațiile următoare – minimizând impactul nostru asupra mediului și obținem o reducere a amprentei de carbon.”

MicrosoftTeams-image (12).png

La sediul clientului din stânga: Inginer service Alfa Laval Vassilis Michalakakos, proprietar al fabricii OneOlive, Dimitris Anagnostopoulos și Director Regional de Vânzări Food & Water din Grecia, Konstantinos Axaridis.

Fără încălzirea mediului – câștig de 15% în eficiență energetică

Managerul Regional de Vânzări al Alfa Laval, Konstantinos Axaridis, și Inginerul de Service Vassilis Michalakakos, au început să lucreze cu Dimitris în 2015 pentru a stabili modul în care procesele de producție ar putea fi optimizate – utilizând experiența colegilor Contherm din SUA atunci când este necesar.

O serie de teste la fața locului folosind tehnologia Contherm au demonstrat că procesul a fost mai rapid cu ulei de calitate superioară, explică Konstantinos, adăugând: „Calitatea crescută a produsului final și procesul mai rapid i-au oferit lui Dimitris diferențierea față de concurență și a câștigat mai mulți clienți."

„Cu Contherm, putem rula cu mai mult de 12 tone pe oră – și fără probleme legate de lucrul la presiune ridicată, deoarece este un proces foarte blând”, adaugă Vassilis. „De asemenea, există un câștig de 15 la sută în ceea ce privește eficiența energetică a procesului. Cu vechiul proces, nu exista izolație termică, așa că pe lângă încălzirea pastei de măsline, încălzeam și aerul exterior. Acum, cu Contherm, nu încălzim mediul. Aceasta înseamnă că există multe kilocalorii de energie termică pe care le-am redus folosind acest sistem.”
Scăderea consumului de energie se traduce printr-o economie anuală de energie de 67.400 kWh, ceea ce oferă clientului o reducere a amprentei de carbon, măsurând 52,6 tone CO2e.

Soluția este win-win, conchide Konstantinos. „Rezultatele bune înseamnă clienți mulțumiți, ceea ce duce la mai mulți clienți și la o afacere sustenabilă”, spune el. „Dovada este în comenzile noastre repetate de la alți clienți și ne așteptăm ca acest lucru să continue în următorii ani.”

Soluția s-a dovedit atât de reușită încât a fost reprodusă în 10 mori de ulei de măsline din Grecia timp de șase ani și cu o valoare totală de un milion de euro.

Etichete

Tot
Olive oil 604x360

        

Economii de energie

cleantech energy savings HIRES

Economie anuală de energie de 67.400 kWh

Economii de CO2e

cleantech emission savings HIRES

Reducerea anuală a emisiilor cu 52,6 tone CO2e

Reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon

cleantech resource savings HIRES

Reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon permite producerea a 320 de tone suplimentare de ulei de măsline fără a crește utilizarea energiei și a emisiilor de carbon aferente.

Conţinut: