2022-06-16 Știri

Uleiul de gătit uzat devine biocombustibil

Cererile pentru noi combustibili ecologici sunt în creștere rapidă. Compania spaniolă Bionor a reușit să transforme un deșeu potențial periculos în biodiesel.

 

ÎN TIMP CE NEVOIA MONDIALĂ DE transport de mărfuri și persoane continuă să crească, cercetătorii lucrează încercând să găsească noi tipuri de combustibili care să nu dăuneze mediului. Cercetarea și dezvoltarea combustibililor alternativi, cum ar fi diferiți biocombustibili, este în curs de desfășurare și, deși dezvoltarea biocombustibililor a întâmpinat numeroase obstacole, industria se pare că se revigorează acum și apar soluții noi, inovatoare și durabile.

Un exemplu este biodieselul prelucrat din subproduse și deșeuri. Compania spaniolă Bionor Transformación SA oferă un exemplu bun pentru viitor, producând biodiesel din ulei de gătit uzat potențial periculos.

„Uleiul uzat este o problemă”, spune Alfonso Ausin, Președinte și CEO Bionor. „Sunt deșeuri care trebuie colectate.”

Dacă nu este colectat, uleiul uzat este în general aruncat în canalizare, spune Ausin. „După ce constituie o sursă de hrană pentru paraziți, acesta ajunge în cele din urmă în stațiile de tratare, iar uleiul este unul dintre cele mai dificile produse de tratat și eliminat pentru acele instalații. Deci, folosirea uleiului uzat pentru a produce biodiesel este ecologică într-un grad extrem de ridicat.”

Ausin spune că consumul anual de ulei de gătit uzat la fabrica Bionor este echivalent cu aproximativ 80.000 de tone de ulei.

Bionor a fost fondată în 2000 și este deținută în proporție de 25% de sectorul public și 75% de companii private. Fabrica de producție de biodiesel a companiei din Berantevilla, situată în regiunea Álava din nordul Spaniei, a fost deschisă în mai 2003. Astăzi produce 30.000 de tone de biodiesel anual. Are 20 de angajați. Compania are acum peste 70 de puncte de distribuție la stații de benzină și patru distribuitori exclusivi de zonă, toate identificate de marca Bionor MX 15-Via Oil.

Bionor este una dintre puținele companii care utilizează ulei uzat pentru producția de biodiesel.

„Există două motive pentru acest lucru”, spune Ausin. „În primul rând, există o cantitate limitată de ulei uzat și nu se colectează tot uleiul folosit. Al doilea motiv este că este nevoie de o cantitate mult mai mare de tehnologie și investiții pentru a produce biodiesel acceptabil din ulei uzat decât din ulei virgin.”

Colectarea uleiurilor uzate se concentrează pe două domenii principale: comerțul cu restaurante și sectorul autohton. Aproape toate restaurantele spaniole au un sistem de colectare, dar industria autohtonă de colectare este la început. Uleiul este colectat în principal de companii mici care fac aranjamente direct cu restaurante, baruri, școli, cantine din fabrici și așa mai departe. Deși a început ca procesor de biodiesel, Bionor a decis să meargă mai departe.

„Nu este suficient să fii doar producător”, spune Ausin. „Așa cum Bionor a făcut pași pentru a fi distribuitori, trebuie să mergem înapoi pentru a fi colectori. Ne mutăm în afacerea de colectare a uleiului, așa că nu doar cumpărăm de la alți colectori, ci acum suntem angajați și în achiziționarea mai multor companii de colectare.”

BIONOR A FOST FONDAT mai mult ca o companie de mediu decât o companie de energie. Scopul său inițial a fost să se ocupe de uleiul de gătit uzat colectat. „A trebuit să decidem ce să facem cu el”, spune Ausin. „Biodieselul a fost răspunsul și pentru asta am fondat compania.”

În consecință, impactul companiei asupra mediului este o chestiune foarte sensibilă.

„În primul rând”, spune Ausin, „aceasta este o industrie care lucrează cu preocupări de mediu, așa că trebuie să începem prin a da noi înșine un exemplu.

Efectele majore asupra mediului includ, de exemplu, apa utilizată în proces. Această apă are o cerere chimică de oxigen de 15.000 ppm și, înainte de a putea fi deversată în râu, trebuie redusă la 100, ceea ce este o provocare majoră. Celelalte două puncte principale sunt reducerea consumului de apă prin reutilizarea apei pentru a minimiza aportul de apă curată și îmbunătățirea procesului pentru a reduce consumul de catalizatori și metanol, care sunt atât scumpi, cât și foarte contaminanți.”

Alfa Laval a fost implicată încă de la început, furnizând atât echipamente, cât și experiență în proces.

„În ceea ce privește echipamentul”, spune Ausin, „nu este un secret pentru nimeni că în lumea utilajelor tehnice și chimice pentru petrol, Alfa Laval este un adevărat nr.1. Acest lucru este cu siguranță valabil pentru echipamentele pe care le folosim la fabrica noastră. În ceea ce privește oamenii, impresia noastră este extrem de bună. Acest lucru este valabil mai ales pentru personalul comercial și personalul de proiectare care a lucrat cu noi pentru a identifica problemele inițiale.

CÂND ESTE ÎNTREBAT DESPRE VIITORUL biocombustibilului în general și al biodieselului în special, Ausin este reticent în a face predicții. „Pentru a prognoza asta, ai nevoie de un glob de cristal”, spune el. „Aceasta este o industrie în curs de dezvoltare, iar regulile jocului nu au fost încă stabilite. Și nu prea știm cine sunt jucătorii. Încă nu se știe ce dezavantaje de mediu pot exista în materiile prime utilizate. Sunt vremuri tulburi, dar asta ar putea fi un aspect pozitiv, deoarece îi va filtra pe unii dintre jucători, lăsând doar pe cei mai buni.

Dacă mă întrebați dacă va exista o industrie a biocombustibililor în 2020, voi răspunde „da, cu siguranță”. Vor exista o mulțime de suișuri și coborâșuri pe parcurs și vor supraviețui numai proiecte solide, bine plasate, dimensionate corect, dotate cu logistica adecvată și suficientă putere financiară.”

Confruntarea cu provocarea

Alfa Laval este furnizorul preferat al companiei spaniole Bionor din 2003. „Inițial, furnizam doar schimbătoare de căldură”, spune Isaías Vinaroz, Manager Segment Biodiesel, Ulei și Proteine ​​la Alfa Laval Iberia. „Dar pe baza cunoștințelor noastre despre procesele lor, am reușit să rezolvăm unele dificultăți ale procesului și de atunci am lucrat împreună cu Bionor atât la soluții termice, cât și la soluții de separare.”

Principala provocare la fabrica de producție de biodiesel Bionor a fost, fără îndoială, obținerea unei calități acceptabile a biodieselului din uleiul de gătit uzat - o materie primă care își schimbă caracteristicile de la o zi la alta.

„Cea mai mare provocare este să luăm acea eterogenitate permanentă și să o transformăm într-un produs final bun”, spune Alfonso Ausin, Președinte și CEO al Bionor. „Acest lucru necesită multă muncă. Este nevoie de multă pretratare și multă muncă de separare folosind centrifuge. Exact aceasta este provocarea pe care am întâlnit-o folosind echipamente Alfa Laval.”

Până în prezent, Alfa Laval a livrat Bionor 10 separatoare și o mulțime de schimbătoare de căldură, pe lângă decantoare și mixere. Echipamentul a avut ca rezultat o fiabilitate mai bună și un timp de funcționare mai îndelungat, precum și o productivitate mai bună și mai puține deșeuri.

„Echipamentul nostru îi permite Bionor să facă economii de costuri în mai multe moduri”, spune Vinaroz. „De exemplu, folosesc condensatoarele noastre în spirală pentru a reduce consumul de metanol. Aceștia cresc randamentul instalației prin utilizarea separatoarelor noastre pentru a separa glicerina, iar prin utilizarea mixerelor noastre sunt capabili să reducă cantitatea de apă pe care o folosesc la spălarea biodieselului.”

„Un avantaj al colaborării cu Alfa Laval”, spune Ausin, „este buna colaborare. Este diferența dintre colaborarea cu un furnizor de mașini și un furnizor de soluții.”

Etichete

Tot

Conţinut: