2024-02-21 Știri

Producătorul de etanol urmărește o creștere a eficienței energetice cu 6% datorită re-configurării bazate pe date

Micile modificări pentru a se asigura că preîncălzitorul de bere dintr-o fabrică de etanol funcționează în parametrii optimi de performanță pot oferi economii semnificative de energie și creșterea profiturilor. Acesta este un punct esențial al programului Energy Hunter al Alfa Laval. Un producător de etanol cu sediul în Europa de Nord a contactat Alfa Laval atunci când a dorit să optimizeze preîncălzitorul de bere la fabrica lor pentru a crește economiile de energie.

 

O analiză detaliată a procesului existent a arătat că prin modificări simple la procedura CIP, împreună cu ajustări ale grupării plăcilor schimbătorului de căldură, instalația ar putea crește eficiența energetică cu 6%.

„Acesta este un joc al cifrelor mari”, explică Dimitrije Djordjevic, care a lucrat cu clientul pentru a identifica potențialele îmbunătățiri ale procesului. „Pentru clienții care produc între 100.000 și 500.000 de litri de etanol pe zi, modificările relativ mici pot avea un impact mare asupra profiturilor, precum și asupra emisiilor de carbon. Economisirea între 500 kg/h și 800 kg/h de abur echivalează cu o economie de costuri aproximativă de 400 de euro pe zi – așa că o investiție relativ modestă se va amortiza rapid.”

Configurațiile preîncălzitorului de bere variază de la o fabrică la alta, iar pașii sugerați pentru a maximiza performanța acestor unități sunt personalizați pentru fiecare loc de producție.

„Această unitate are un impact direct asupra consumului de energie, pentru că ceea ce nu cuprindeți în această unitate va trebui să subvenționați cu energie termică; deci, indirect, preîncălzitorul are un impact asupra costurilor generale de funcționare ale centralei”, spune Dimitrije.

Energy-hunters-beer-illustration..jpg

 

Cheia succesului în acest proces de optimizare este o gamă largă de date: de la date despre instalație și proces, până la date privind proiectarea PHE și CIP, precum și cifre privind costurile cu energia și materialele și emisiile de CO2. Cu cât adunăm mai multe date, cu atât mai precis putem personaliza soluția perfectă pentru clientul nostru.

 

 

Odată ce am monitorizat performanța unității în timp și am colectat și analizat toate aceste informații, o rulăm printr-un algoritm care generează o propunere cu opțiunile de optimizare disponibile clientului.
Dimitrije Djordjevic
Inginer de Proces, Alfa Laval

 

Deoarece fiecare soluție este personalizată, costul și impactul optimizării vor varia de la caz la caz. Totuși, acestea sunt unități care consumă energie, așa că implementarea unor mici modificări cu o rambursare rapidă este un câștig pentru clienți și pentru planetă.

Și cu sute de producători de etanol din întreaga lume, oportunitatea de a avea un impact pozitiv asupra eficienței energetice în instalațiile individuale, reducând în același timp emisiile globale de CO2, este semnificativă.

 

 

Etichete

Tot

Conţinut: