2024-06-26 Știri

Soluția de schimbător de căldură WideGap valorifică potențialul de economisire a energiei prin recuperarea căldurii reziduale

Captarea energiei din vaporii care provin din uscătorul DDGS în etapa finală a procesului de producție de etanol a permis unui producător din Australia să reducă consumul total de energie, să economisească bani și să crească sustenabilitatea funcționării. Compania a dorit să recupereze căldura care era descărcată în atmosferă în timpul procesului de uscare. Acest proces completează producția de cerealele distilate uscate cu soluții solubile (DDGS) – un produs secundar valoros al fabricării etanolului.

 

În colaborare cu Alfa Laval, compania a optat pentru instalarea a trei schimbătoare de căldură WG350S WideGap – două în funcțiune și unul în standby – pentru a capta și condensa vaporii de apă eliberați din uscătoare, astfel încât apa fierbinte rezultată să poată fi utilizată în altă parte în procesul de producție de etanol.

„Montarea unităților, care urmează să fie finalizată spre sfârșitul acestui an, va permite recuperarea a 7392 kWh de căldură pe oră sub formă de apă caldă la 90°C, care va fi utilizată ca sursă de încălzire în mai multe sarcini de încălzire în procesul de producție de etanol”, explică Eser Aydin, Inginer Senior de Procese de Aplicare a Tehnologiei Globale la Alfa Laval. „Acest lucru va reduce nevoia de abur viu în aceste sarcini și va reduce consumul total de energie al centralei.”

Tehnologia schimbătorului de căldură cu plăci WideGap de la Alfa Laval este potrivită în mod special pentru captarea căldurii din vaporii uscătorului, spune Eser: „Putem configura un design cu o cădere de presiune foarte mică, care nu va perturba procesul de uscare. Producem apă caldă de 90 de grade cu vapori de 93 de grade. Această diferență de trei grade poate fi atinsă doar cu tehnologia schimbătorului de căldură cu plăci, iar acest lucru este important pentru că cu cât aveți apă mai caldă, cu atât este mai utilă și cu atât mai multe opțiuni aveți pentru a o utiliza în alte procese care au sarcini de încălzire.”

 

Energy-hunters-beer-illustration..jpg

 

Eser concluzionează că utilizarea acestei tehnologii pentru captarea căldurii reziduale este o opțiune atractivă pentru producătorii de etanol care doresc să economisească energie, să reducă costurile și să crească sustenabilitatea operațiunii lor.

„Cu tehnologia schimbătorului de căldură cu plăci, există o oportunitate de a transforma căldura reziduală de la vaporii uscătorului în energie utilizabilă”, spune el. „Pentru managerii fabricii, reutilizarea energiei care a fost eliberată anterior în atmosferă s-ar putea dovedi a fi o mină de aur!”

Biorafinăria de etanol – oportunități

Întrucât accentul continuă să se pună pe valorificarea oportunităților de creștere a profitabilității prin extragerea de produse comercializabile din ceea ce anterior era considerat deșeu în procesele industriale, producătorii de etanol se uită din ce în ce mai mult la reutilizarea etanolului și, mai important, a produsului secundar din producția de etanol pe bază de porumb sau grâu, pentru a produce produse cu valoare adăugată. Acestea includ o gamă largă de substanțe chimice în vrac, substanțe chimice fine, uleiuri, materiale plastice, solvenți, proteine și fibre, dar unele dintre cele mai valoroase produse extrase din produs secundar sunt uleiul de porumb și proteinele. Este posibil să se extragă cantități relativ mici din acestea din produsul secundar, dar cu o valoare semnificativ mai mare decât etanolul însuși. Pe lângă îmbunătățirea profitabilității producătorilor de etanol, acest lucru reduce și amprenta producției, deoarece este posibil să se producă mai mult din mai puțin.

Etichete

Tot

Conţinut: