2025-12-12 Știri

Provocarea alimentară globală oferă oportunități interesante pentru viitorul proteinelor

Având în vedere provocările tot mai mari cu care se confruntă aprovizionarea globală cu alimente, sectorul proteinelor nu a fost niciodată atât de mult în centrul atenției. Pentru Sumit Pingle, vicepreședinte al departamentului Agro & Protein Systems la Alfa Laval, este un moment interesant să activezi în această industrie, plină de oportunități, dar și de provocări, complexități și un sentiment enorm de responsabilitate. Până în 2050, se estimează că vor exista 10 miliarde de oameni pe planetă, iar necesitatea unor noi surse durabile de proteine este absolut esențială pentru viitorul planetei, Alfa Laval fiind în centrul eforturilor de a răspunde acestei provocări alături de clienții noștri.

Găsirea de tehnologii inovatoare de producție alimentară pentru a asigura viitorul este viziunea lui Sumit și reprezintă provocarea principală pe care el și echipa sa o acceptă pentru a o îndeplini pentru clienți, cu o serie de domenii diferite care oferă oportunități fascinante.

„Se întâmplă multe lucruri interesante aici”, spune Sumit. „Există domenii care atrag multă atenție, cum ar fi cultivarea celulelor, în care se prelevează o celulă stem crescută într-un rezervor și se cultivă – imaginați-vă că mâncați o friptură fără amprenta de carbon sau fără a fi nevoie să ucideți un animal.

„Apoi, există întregul sector al fermentației, care are un potențial mare și este foarte interesant. Desigur, nu este o tehnologie nouă – consumăm alimente fermentate de secole –, dar aplicațiile par a fi nelimitate pe măsură ce creăm noi alimente.”

Sumit dorește să sublinieze un alt domeniu cheie care trebuie abordat pentru a asigura aprovizionarea cu alimente în viitor – modul în care evităm risipa.

„Istoric, produsele secundare pe care nu doream să le consumăm aveau o valoare redusă, fiind folosite ca hrană pentru animale și îngrășăminte, sau erau chiar aruncate”, spune el. „Dar, având în vedere provocarea iminentă a aprovizionării cu alimente, suntem obligați să utilizăm aceste subproduse pentru alimentație.

„Așadar, analizăm ce mai putem face pentru a evita risipa în diferite etape: în timpul procesului de producție a alimentelor, după proces, în etapa de vânzare cu amănuntul, în etapa de consum – toate acestea oferă, de asemenea, potențial, iar Alfa Laval este perfect poziționată pentru a aborda aceste provocări și altele.”
Într-adevăr, ca inovator de frunte în producția alimentară, Alfa Laval se află de mult timp în prima linie când vine vorba de cercetarea și dezvoltarea de soluții creative pentru a răspunde provocării alimentare globale.

 

protein-expert-article.jpg

 

„Alfa Laval a fost printre primii care au analizat prelucrarea insectelor la scară industrială ca sursă de proteine durabile, atunci când aceasta era percepută ca o noutate”, spune Sumit. „Am considerat insectele o sursă interesantă de proteine pentru hrana animalelor sau pentru alimentație, care are avantajul unei amprente ecologice mai mici. Acum este o industrie consacrată și va face, fără îndoială, parte din soluția pe termen lung, nu doar ca sursă de hrană pentru animale. În curând, s-ar putea să vedem făina din insecte utilizată în domeniul culinar, deoarece are o valoare nutrițională reală.

„Există o provocare legată de percepție – cine va mânca un burger din insecte? Oamenii vor tinde să opteze pentru plante și proteine fermentate în locul insectelor, dar este un domeniu cu un potențial interesant, pe care vom continua să îl explorăm și să îl dezvoltăm.”

Un alt element de luat în considerare în peisajul alimentar global complex este modul în care societățile dezvoltă un interes mai mare pentru sănătatea personală și dietele, astfel încât crește nevoia de ingrediente diferite și arome unice.

„Alfa Laval poate juca un rol important aici, deoarece tehnologiile noastre versatile de bază – precum transferul de căldură, separarea și manipularea fluidelor – pot fi aplicate în procesarea acestor alimente. Așadar, pe lângă accentul constant pe sustenabilitate, trebuie să fim rapizi și agili în adaptarea la nevoile clienților, deoarece lucrurile se schimbă rapid tot timpul, cu noi gusturi, noi materii prime și noi cerințe ale consumatorilor”, spune Sumit.

„Testarea rapidă este esențială pentru a ne ajuta să ne susținem clienții de la etapa pilot până la producția la scară industrială și pentru a-i ghida pe clienții noștri prin acest peisaj în continuă schimbare și a-i sfătui cu privire la ceea ce este prudent pentru a avansa.”

Reflectând asupra provocărilor cu care se va confrunta sectorul, Sumit spune: „Există atât de mulți factori și influențe asupra producției alimentare în viitor. Avem nevoie de mai multă hrană și avem nevoie de mai multă diversitate în alimentația noastră.

„În domeniul proteinelor se întâmplă lucruri importante: noi materii prime, noi produse finale, volume mai mari, mai multe procese, dezvoltări tehnologice. Când vorbim despre tehnologia alimentară, cea mai mare parte a acesteia este legată de proteine. Este cel mai bun loc pentru oricine din industria alimentară.

Simt foarte puternic provocarea acestei complexități, dar fără complexitate, oricine ar putea face asta. Este locul în care Alfa Laval ar trebui să fie, pentru că este complex. Suntem creați pentru asta.

Etichete

Tot
fish meat nuts dairy protein

Industrie evidențiată: Prelucrarea proteinelor

Cererea de proteine este în plină expansiune, pe măsură ce populația mondială continuă să crească și globul se îndreaptă către o dietă mai bogată în proteine. Drept urmare, producătorii de proteine implementează noi procese, materii prime și metode de producție pentru a maximiza volumele de producție. Alfa Laval se află în fruntea acestei evoluții, fiind pionier în industrie și sprijinind producătorii tradiționali și noi de proteine cu soluții eficiente de prelucrare.

Citiți mai mult