Alfa Laval WideGap: o colaborare strânsă duce la succesul economisirii energiei în integrarea coloanei de bere

Economisirea energiei a fost pe ordinea de zi când un mic producător european de etanol a abordat Alfa Laval cu o idee pentru o adaptare a procesului la noua lor fabrică din Serbia.

DATA 2023-11-28

Etanol Lab, cu sediul în Sabac, în vestul Serbiei, a dorit să implementeze o modificare inovatoare: integrarea coloanei de bere cu o coloană de rectificare folosind tehnologia schimbătorului de căldură cu plăci Alfa Laval ca refierbător de coloană de bere.

Schimbătorul de căldură WideGap de la Alfa Laval a fost selectat ca tehnologia optimă pentru această sarcină fiind singurul schimbător de căldură care poate găzdui întregul reziduu pe o parte, cu dimensiunea particulelor de până la 6 mm și fierbere în unitate.

Designul inițial părea promițător pe hârtie, dar esențială pentru rezultatul de succes a fost colaborarea dintre cele două companii în dezvoltarea unei soluții personalizate, cu performanțe optime.

„Clientul ne-a abordat când construiau uzina”, explică Inginerul de Procese de Aplicații Tehnologice Globale Dimitrije Djordjevic. „Au vrut să economisească energie cu această coloană de rectificare și știau că, dacă o conectau la coloana de bere într-un anumit fel, avea potențialul de a reduce consumul de energie. Știam teoretic că va funcționa, dar eram îngrijorați de murdărie.”

În cooperare cu clientul, Dimitrije a conceput o serie de teste la scară industrială și, făcând mici ajustări ale designului, a dezvoltat o soluție cu murdărire redusă care realizează o diferență scăzută de temperatură între partea caldă și cea rece și are un impact pozitiv asupra eficienței energetice globale a centralei prin reducerea noului necesar de energie de intrare cu până la 30%.

Energy hunters WideGap Beer illustration.

„Am lucrat cu clientul la sistemul complet”, spune Dimitrije. „Aveam o teorie. Am primit niște dovezi la scară de laborator și apoi am proiectat o unitate industrială – modificând atât schimbătorul de căldură, cât și sistemul în ansamblu, până când clientul a fost mulțumit.”

Murdărirea minimă din interiorul schimbătorului de căldură WideGap permite o performanță stabilă și intervale extinse de curățare. Pentru Etanol Lab, acesta a fost un bonus suplimentar: „Suntem o afacere mică și curățarea la fața locului este o procedură costisitoare. Deci, posibilitatea de a trece trei luni între curățări este un mare câștig pentru noi”, spune Dejan Džagić, proprietarul Etanol Lab. „Unitatea funcționează de un an și jumătate și nu am putea fi mai mulțumiți de atât de performanța sa.”

Lucrul în colaborare cu clienți de acest fel demonstrează modul în care Alfa Laval pune la dispoziție experiența sa pentru a ajuta clienții să dezvolte soluția optimă pentru nevoile lor de afaceri

„Acum avem cunoștințele, putem implementa această soluție cu alți clienți care au această problemă, dar nu numai atât, asta demonstrează că suntem o companie care are cunoștințele necesare pentru a construi sisteme personalizate bazate pe nevoile specifice ale producătorilor de etanol – o companie care va asculta clientul pentru a înțelege problema și apoi vom colabora până când vom găsi și vom putea implementa soluția potrivită pentru afacerea lor”, concluzioneză Dimitrije.

Etichete

Tot