Stația de tratare a apelor uzate din Hong Kong crește eficiența energetică și reduce emisiile de carbon cu modernizarea Decantorului

O concentrare puternică asupra eficienței energetice a fost esențială pentru decizia Departamentului de Drenaj din Hong Kong de a-și îmbunătăți tehnologia decantoarelor centrifugale la Stația de Tratare a Apelor Uzate Sha Tin; a fost esențial în selectarea ALDEC G3 VecFlow™ de la Alfa Laval pentru a atinge acest obiectiv.

DATA 2024-04-18
Hong kong2

Stația de tratare a apelor uzate Sha Tin este situată la vărsarea râului Shing Mun și se întinde pe 28 de hectare. Condusă de Departamentul Servicii de Drenaj, deservește o populație de 700.000 de locuitori, producând aproximativ 280.000 de metri cubi de ape uzate pe zi și un total de 120 de tone de nămol pe zi.

Înlocuirea în 2020 a două decantoare Alfa Laval ALDEC 706 cu modele ALDEC G3 VecFlow pentru deshidratarea nămolului generează acum o reducere de energie cu 40% și scade emisiile totale de CO2 cu 285 de tone anual, ca parte a unei strategii de sustenabilitate în curs de desfășurare în locația Sha Tin.

„Din 1998, am fost într-o călătorie pentru a schimba fața epurării apelor uzate pentru a îmbunătăți calitatea apei și a optimiza funcționarea”, spune un purtător de cuvânt al Sha Tin Sewage Treatment Works. „În anii 1980, am avut probleme cu mareea roșie în timpul primăverii; o formațiune de alge de culoare roșiatică care poate cauza probleme de sănătate.”

Constrângerile recente de aprovizionare cu apă dulce din Hong Kong au determinat Sha Tin Sewage Treatment Works să analizeze intens modul în care pot optimiza consumul de energie și producția de deșeuri pentru a minimiza impactul asupra mediului înconjurător.

„Creșterea eficienței energetice a operațiunii noastre cu decantoarele Alfa Laval, reducerea consumului de energie electrică pe tot parcursul procesului de epurare a apelor uzate și generarea de energie electrică din biogaz produs în digestoarele de la fața locului sunt câteva dintre măsurile pe care le-am implementat pentru a minimiza impactul nostru asupra mediului și pentru a reduce emisiile de carbon”, conchide purtătorul de cuvânt al Sha Tin Sewage Treatment Works.

shutterstock 1667547325

„Avem opt mașini de deshidratare și cinci de îngroșare la această locație”, explică managerul regional de vânzări Raymond Yau. „Clientul este în proces de modernizare. Până acum, au înlocuit două mașini de deshidratare cu ALDEC G3 VecFlow. Zona de alimentare VecFlow injectează nămol într-un mod care are un efect minim asupra debitului din interiorul vasului decantorului; reducând turbulențele cu mai mult de 44% și consumul total de energie.”

„Lucrul interesant în această locație este că avem mașinile vechi și avem o nouă mașină subțire G3 și una VecFlow, astfel încât să le putem măsura una lângă alta”, continuă Steen Rosenbom, Vânzări Globale, Apă & Deșeuri,Divizia Decantoare. „Raymond a construit o relație excelentă cu acest client de-a lungul anilor, permițându-ne să realizam această măsurare amanuntita. Acum că am analizat rezultatele, putem observa o economie de energie de 40% și o ușoară îmbunătățire a uscăciunii turtei; dar principalul factor pentru client este economisirea energiei ca urmare a modernizării decantorului cu VecFlow.”

Cu economisirea energiei, decantorul folosește doar 5% din energia electrică generată într-o centrală de cogenerare (CHP) care arde biogazul colectat în timpul procesului de tratare a nămolului.

„Producția de energie electrică din cogenerare nu este suficientă pentru întreaga instalație, dar reducerea consumului de energie al decantoarelor cu 40% joacă un rol în reducerea cerințelor generale de energie la instalație – economisind bani și scăzând emisiile de CO2”, conchide Steen.

Ca parte a unui accent mai amplu asupra sustenabilității la Sha Tin Sewage Treatment Works, maximum 1.000 de metri cubi de apă uzată tratată de la uzină este recuperată în fiecare zi, utilizând tehnologii de filtrare, membrane și osmoză inversă. Deși nu este potrivită pentru băut, această apă este introdusă în sistem pentru a satisface nevoile nepotabile, cum ar fi curățarea plantelor, irigarea și diluarea chimică.

Tehnologii evidențiate

Economii de emisii

cleantech emission savings

Asigurând o reducere cu 20% a consumului de energie, soluția Aldec VecFlow a redus emisiile de echivalent CO2 cu 285 de tone.

Costul total de proprietate

cleantech cost savings

Reducerea combinată a consumului de energie și polimer a fost micșorată cu mai mult de 20%, iar timpul de amortizare al funcției adăugate VecFlow este mai mic de 2 ani. Astfel, Costul Total de Proprietate a fost redus cu aproximativ 10%.

Apă curată

cleantech water savings

Până în 2050, va fi nevoie de încă 30% din apă curată pentru a susține viața celor 11 miliarde de oameni care probabil vor locui pe planeta noastră (UN, 2019). Hong Kong este deja unul dintre mega orașele expuse riscului de lipsă severă de apă. Este posibil să nu poată continua să se bazeze pe aprovizionarea cu apă din râul Dongjiang pentru a asigura cea mai mare parte a rezervelor sale de apă dulce. De asemenea, orașul nu are rezervoare naturale sau construite pentru colectarea apei pluviale.

Context: În 2022, consumul anual de apă dulce din Hong Kong a fost de 1.027 milioane m3. Capacitatea de proiectare a lucrării de tratare a apei Sha Tin este de 1,227 milioane m3 pe zi sau 447,9 milioane m3 pe an, ceea ce reprezintă 19% din consumul total de apă din Hong Kong.