Schimbătoare de căldură cu plăci și garnituri

 

Cum funcționează schimbătoarele de căldură cu plăci și garnituri

Într-un schimbător de căldură cu plăci și garnituri, plăcile sunt prevăzute cu garnituri elastomerice care etanșează canalele și direcționează fluidele în canale alternative. Pachetul de plăci este asamblat între o placă de batiu și o placă de presiune și este comprimat prin tiranți montați între aceste plăci. Plăcile de canal și placa de presiune sunt suspendate de o bară de transport superioară și situate de o bară de ghidare inferioară, ambele fiind fixate pe coloana de susținere. Designul fizic al schimbătorului de căldură cu plăci și garnituri permite curățarea ușoară și modificarea capacității prin adăugarea sau îndepărtarea plăcilor.

GPHE lichid/lichid

Încălzitor cu abur GPHE

GPHE lichid/lichid cu 2 treceri

 

GPHE lichid/lichid

Această animație de mai sus arată principiul de funcționare al unui schimbător de căldură Alfa Laval cu plăci, batiu și garnituri, cu 1 trecere lichid/lichid, unde fluidele circulă în contracurent prin schimbătorul de căldură. Lichidul cald (ilustrat cu roșu) intră în mod normal printr-una dintre conexiunile superioare și iese prin conexiunea de dedesubt. Lichidul rece (ilustrat cu albastru) intră printr-una dintre conexiunile inferioare și iese prin conexiunea de deasupra.


Pe măsură ce fluidele trec prin schimbătorul de căldură, căldura este transferată de la mediul cald la mediul rece. Fluxul în contracurent permite posibilități maxime de recuperare a căldurii și se poate obține o temperatură de acces foarte apropiată. De asemenea, este posibilă o încrucișare a temperaturii, ceea ce înseamnă că evacuarea caldă poate atinge o temperatură mai mică decât evacuarea rece. Acest lucru poate fi realizat doar într-o măsură limitată cu schimbătoarele de căldură tubulare care fac schimbătoarele de căldură cu plăci și batiu mai eficiente din punct de vedere termic. Puteți afla mai multe despre beneficiile GPHE-urilor față de schimbătoarele de căldură cu shell-and-tube, făcând clic aici.

Fluidele intră prin racordurile și porturile plăcilor de transfer de căldură. Garniturile de etanșare special concepute situate între plăci direcționează fluidele astfel încât fluidele calde și reci să treacă în contracurent în canale alternative. Când fluidul intră între plăci, acesta trece peste zona de distribuție. Alfa Laval oferă două tipuri de zone de distribuție: CurveFlowTM și modelul ciocolată. Zona de distribuție este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui schimbător de căldură cu plăci. Scopul său principal este de a asigura un flux uniform de fluid pe întreaga placă, maximizând în același timp eficiența transferului de căldură și minimizând distribuția defectuoasă și ancrasarea. În animație puteți vedea că zona de distribuție ajută fluidele să umple rapid întreaga secțiune transversală a plăcilor.

Pentru mediile foarte sensibile la căldură, fluxul de curent simultan este utilizat în schimbătoarele de căldură cu plăci și garnituri. Avantajul acestui design este că cel mai rece fluid se întâlnește cu cel mai cald fluid atunci când intră în schimbătorul de căldură, minimizând riscul de supraîncălzire sau de îngheț al mediilor sensibile. În animație vă puteți imagina că fluidul cald este inversat, astfel încât ambele fluide intră prin conexiunile de jos.

Animația arată principiul de funcționare al unui schimbător de căldură cu plăci, batiu și garnituri convențională, dar același principiu de funcționare este aplicabil și gamelor specializate, cum ar fi schimbătoarele noastre de căldură cu plăci Semi-sudate și WideGap.

Alfa Laval are o gamă extrem de largă de schimbătoare de căldură cu plăci, batiu și garnituri care sunt utilizate în toate tipurile de industrii. Numărul de dimensiuni, materiale pentru plăci și garnituri și opțiunile disponibile este foarte mare.

 

Încălzitor cu abur GPHE

Animația de mai sus arată principiul de funcționare al unui schimbător de căldură cu plăci, batiu și garnituri Alfa Laval atunci când este utilizat ca încălzitor cu abur. Aburul sau vaporii (ilustrați cu gri) intră printr-unul dintre racordurile superioare, iar condensul iese prin racordul de dedesubt. Lichidul rece (ilustrat cu albastru transferându-se în roșu) intră printr-una dintre conexiunile inferioare și iese prin conexiunea de deasupra.

Pe măsură ce fluidele trec prin schimbătorul de căldură, căldura este transferată de la aburul/vaporii de condensare către mediul rece. Fluidele intră prin conexiunile și orificiile de deschidere ale plăcilor de transfer de căldură. Garniturile de etanșare special concepute situate între plăci direcționează fluidele astfel încât fluidele calde și reci să treacă în contracurent în canale alternative. Când fluidul intră între plăci, acesta trece peste zona de distribuție. Alfa Laval oferă două tipuri de zone de distribuție: CurveFlowTM și modelul ciocolată. Zona de distribuție este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui schimbător de căldură cu plăci. Scopul său principal este de a asigura un flux uniform de fluid pe întreaga placă, maximizând în același timp eficiența transferului de căldură și minimizând distribuția defectuoasă și murdărirea. În animație puteți vedea că zona de distribuție ajută fluidele să umple rapid întreaga secțiune transversală a plăcilor.

Animația arată principiul de funcționare al unui schimbător de căldură cu plăci, batiu și garnituri convențională, dar același principiu de funcționare este aplicabil și gamelor specializate, cum ar fi schimbătoarele noastre de căldură cu plăci Semi-sudate și WideGap.

 

GPHE cu 2-Treceri

Animația de mai sus arată principiul de funcționare al unui schimbător de căldură cu plăci, batiu și garnituri în 2 treceri Alfa Laval lichid/lichid, unde fluidele circulă în contracurent prin schimbătorul de căldură. Placa de rotire din mijlocul pachetului de plăci direcționează fluxul în cele două treceri. Lichidul cald (ilustrat cu roșu) intră printr-unul dintre racordurile din placa batiu. Fluidul trece prin schimbătorul de căldură în două treceri și apoi iese printr-una dintre conexiunile din placa de presiune. Lichidul rece (ilustrat cu albastru) intră simultan printr-unul dintre racordurile din placa de presiune și iese printr-unul din racordurile din placa batiu.

Pe măsură ce fluidele trec prin schimbătorul de căldură, căldura este transferată de la mediul cald la mediul rece. Fluxul în contracurent permite posibilități maxime de recuperare a căldurii și se poate obține o temperatură de acces foarte apropiată. De asemenea, este posibilă încrucișarea temperaturii, ceea ce înseamnă că evacuarea caldă poate atinge o temperatură mai mică decât evacuarea rece. Acest lucru poate fi realizat doar într-o măsură limitată cu schimbătoarele de căldură tubulare care fac schimbătoarele de căldură cu plăci și batiu mai eficiente din punct de vedere termic. Puteți afla mai multe despre beneficiile GPHE-urilor față de schimbătoarele de căldură shell-and-tube, făcând clic aici.

Fluidele intră prin racordurile și porturile plăcilor de transfer de căldură. Garniturile de etanșare special concepute situate între plăci direcționează fluidele astfel încât fluidele calde și reci să treacă în contracurent în canale alternative. Când fluidul intră între plăci, acesta trece peste zona de distribuție. Alfa Laval oferă două tipuri de zone de distribuție: CurveFlow brevetat și modelul ciocolată. Zona de distribuție este una dintre cele mai importante caracteristici ale unui schimbător de căldură cu plăci. Scopul său principal este de a asigura un flux uniform de fluid pe întreaga placă, maximizând în același timp eficiența transferului de căldură și minimizând distribuția defectuoasă și murdărirea. În animație puteți vedea că zona de distribuție ajută fluidele să umple rapid întreaga secțiune transversală a plăcilor.

 

Animația arată principiul curgerii unui schimbător de căldură convențional cu plăci, batiu și garnituri, cu o configurație cu 2 treceri, dar sunt posibile treceri suplimentare. De asemenea, este posibil să existe un număr diferit de treceri pe fiecare parte a schimbătorului de căldură. Pentru modelele mai mari cu debite mai mari, se folosesc uneori plăci de armare despărțitoare care nu sunt afișate în animație. Sunt posibile, de asemenea, game specializate ale schimbătorului de căldură cu plăci, batiu și garnituri, cum ar fi Semi-sudate și WideGap.

Pentru mediile foarte sensibile la căldură, fluxul de curent simultan este utilizat în schimbătoarele de căldură cu plăci, batiu și garnituri. Avantajul acestui design este că cel mai rece fluid se întâlnește cu cel mai cald fluid atunci când intră în schimbătorul de căldură, minimizând riscul de supraîncălzire sau de îngheț al mediilor sensibile. În animație, vă puteți imagina inversarea fluidului rece, astfel încât ambele fluide să intre la conexiunile plăcii batiului.

Alfa Laval are o gamă extrem de largă de schimbătoare de căldură cu plăci, batiu și garnituri care sunt utilizate în toate tipurile de industrii. Numărul de dimensiuni, materiale pentru plăci și garnituri și opțiunile disponibile este foarte mare.

 

Link-uri rapide:

Ghid de selecție GPHE

Caracteristici care contează

Tehnologia plăcilor

GPHE vs shell-and-tube 

Metoda de calcul

Tipuri de GPHE

Service GPHE

 

Contact us for more information.