Schimbătoare de căldură cu plăci și garnituri

Caracteristicile GPHE care contează

Există o concepție greșită comună în industrie că toate schimbătoarele de căldură cu plăci și garnituri sunt la fel, indiferent de marcă. Cu toate acestea, există destul de multe caracteristici de design care pot avea un impact uriaș asupra activității dumneavoastră. Caracteristicile evidențiate mai jos sunt componente importante de căutat într-un GPHE și, atunci când sunt combinate, aceste caracteristici oferă beneficii extinse, inclusiv:

  • Costuri reduse de instalare, întreținere și piese de schimb
  • Costuri reduse la energie
  • Scăderea timpului de nefuncționare
  • Producție mai mare
  • Siguranță sporită a personalului

Caracteristicile batiului

Cutie de rulmenți

Ce este?

Un dispozitiv între capul tirantului și placa batiului care reduce forțele de frecare și facilitează service-ul.

Riscuri cu alte modele

Schimbătoarele de căldură cu plăci cu șaibe standard implică reglaje consumatoare de timp la toți tiranții. Lipsa de cutii de rulmenți crește, de asemenea, forța aplicată și riscul de deteriorare a vopselei pe placa de batiu, ceea ce duce la deteriorarea coroziunii și, în cele din urmă, necesitatea de a schimba placa de batiu.

Picioare pivotante

Ce sunt?

Picioarele pivotante pot fi rotite pur și simplu în lateral pentru a efectua service-ul, permițând deschiderea rapidă și ușoară a unității, menținând în același timp gradul de rezistență seismică.

Riscuri cu alte modele

Majoritatea schimbătoarelor de căldură cu plăci au picioare care sunt înșurubate sau sudate pe batiu și/sau pe placa de presiune. Este mai probabil ca aceste picioare să se blocheze și, de asemenea, trebuie să fie complet îndepărtate pentru întreținere.

Cap de șurub fix

Ce este?

Capul de șurub fix face asamblarea rapidă și sigură, deoarece împiedică slăbirea piuliței în timpul deschiderii și închiderii schimbătorului de căldură. Capul șurubului este fixat prin deformarea mecanică a barei filetate cu capul șurubului în poziție, împiedicându-l să se rotească.

Riscuri cu alte modele

Uneori, capul șurubului este fixat cu adeziv, care se poate deteriora în condiții de operare mai dure, cum ar fi temperaturi ridicate și/sau un mediu agresiv. În consecință, service-ul va dura mai mult timp și dacă capul șurubului se îndepărtează de tirantul, pot apărea răni sau deteriorare.

Rola plăcii de presiune

Ce este?

Placa de presiune trebuie să fie ușor de mutat și de alunecat de-a lungul barei de transport pentru a avea acces la pachetul de plăci. Cea mai comună soluție este o rolă deasupra barei de transport, ceea ce face ca efectuarea service-ului să fie mai ușoară și mai puțin consumatoare de timp. Rola trebuie să fie făcută din metal pentru a putea suporta greutatea plăcii de presiune.

Riscuri cu alte modele

Soluția mecanică a rolei poate fi mai mult sau mai puțin robustă. Riscul este o placă de presiune care este blocată și imposibil de mutat atunci când este timpul să efectuați service-ul.

Furtun de protecție pentru tiranți

Ce este?

Un furtun pentru tiranți previne coroziunea acestora. Căutați unsoare și un furtun de plastic drept protecție.

Riscuri cu alte modele

Tiranții fără protectie sunt predispusi să se corodeze după un timp de funcționare, chiar dacă este acoperit cu unsoare la livrare.

Deschiderea șurubului

Ce este?

Deschiderile pentru șuruburi facilitează atașarea șuruburilor de-a lungul părții laterale a schimbătorului de căldură și asigură o asamblare rapidă și sigură. Amprenta necesară instalată și zona de service este, de asemenea, mult mai mică, deoarece șuruburile de strângere pot fi îndepărtate lateral.

Riscuri cu alte modele

Întreținerea poate fi consumatoare de timp pentru modelele cu găuri, deoarece piulița de pe tirant trebuie îndepărtată complet. Suprafața necesară a schimbătorului de căldură cu plăci trebuie să fie mai mare, deoarece șuruburile de strângere trebuie scoase prin orificiile găurite.

Piulițe alungite

Ce sunt?

Piulițele alungite situate pe tirantul de pe partea plăcii de presiune previn supra-încălzirea și defectarea tirantului.

Riscuri cu alte modele

O dimensiune standard a piuliței riscă supra-încălzirea și griparea. Consecințele sunt timp de service suplimentar și, în cel mai rău caz, necesitatea unei noi piulițe și tiranți.

Șaibă de blocare

Ce este?

Șaibele de blocare sunt utilizate pentru tiranți, făcând operația de asamblare mult mai rapidă, deoarece șaiba de blocare împiedică rotirea piuliței sau a capului șurubului în timpul deschiderii și închiderii.

Riscuri cu alte modele

Fără șaibă de blocare, piulița de pe placa de presiune trebuie să fie menținută staționară, în timp ce o altă cheie slăbește tirantul de pe partea plăcii de batiu, astfel încât piulița de pe placa de presiune să nu se rotească cu șurubul.

Caracteristicile plăcii

Zona de distribuție - CurveFlow

Ce este?

Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui schimbător de căldură cu plăci, zona de distribuție asigură utilizarea completă a zonei de transfer de căldură și reduce la minimum ancrasarea.

Riscuri cu alte modele

O zonă de distribuție ineficientă cu debit neuniform provoacă distribuție defectuoasă și acumulare de murdărie.

Alinierea în cinci puncte

Ce este?

Menține plăcile aliniate în timpul închiderii schimbătorului de căldură cu plăci, care facilitează întreținerea.

Riscuri cu alte modele

Multe sisteme de aliniere nu închid spațiul vertical dintre bara de transport și placă, ceea ce duce la pachete de plăci ondulate cu probleme de scurgere.

Profil garnitură

Ce este?

Performanța unui schimbător de căldură este influențată de diferite componente și impune cerințe foarte mari asupra sistemului de garnituri. Pentru a obține cele mai înalte performanțe, este important ca placa și garnitura să fie proiectate împreună.

Riscuri cu alte modele

Mulți furnizori de garnituri aplică o filozofie de producție „one size fits all”, care poate cauza scurgeri premature, deteriorarea garniturii sau pachete de plăci nealiniate.

 

Garnitură ClipGrip

Ce este?

O garnitură fără adeziv cu aliniere superioară care asigură o etanșare perfectă și întreținere fără probleme. Fixarea pe placă este îmbunătățită prin existența a cinci puncte de fixare.

Riscuri cu alte modele

Alte modele de garnituri, cum ar fi garniturile cu aplicare rapidă, au un singur punct de fixare pe placă. Dacă se pierde acest punct, nu există nicio funcție de fixare a garniturii.

Sistem de aliniere - ghidare în colț

Ce este?

Ghidarea colțurilor menține plăcile aliniate în timpul închiderii schimbătorului de căldură, în întregul pachet de plăci. Plăcile sunt proiectate cu colțuri care conduc plăcile în poziție și ajută la stabilizarea pachetului de plăci în timpul procedurii de strângere.

Riscuri cu alte modele

Lipsa unui sistem de aliniere adecvat poate permite pachetului de plăci să se miște în orice direcție, ceea ce duce la pachete de plăci ondulate cu probleme de scurgere.

Sistem de etanșare - RefTight

Ce este?

Pentru a obține cea mai bună etanșare la modelele semi-sudate, sudura este poziționată separat - în afara garniturii inelare, asigurând o forță de etanșare egală pe întreaga garnitură a orificiului portului și garantând performanțe ridicate prin canalul sudat.

Riscuri cu alte modele

Sudura de etanșare este plasată de obicei în interiorul canelurii garniturii inelare. Acest lucru, combinat cu o canelură neuniformă a orificiului, creează riscul ca îmbinarea de sudură să formeze o suprafață aspră împotriva garniturii de etanșare, ducând la solicitarea și defectarea garniturii.

ranforsat

Ce este?

O piesă metalică atașată la plăci în secțiunea de suspendare previne deteriorarea plăcilor.

Risc cu alte modele

Un manșon este cel mai frecvent tip de armare utilizate în piață astăzi. Aceasta este o bună întărire pe plăci mai mici, dar nu pentru cele grele și poate duce la deteriorare, mai ales atunci când este necesară curățarea frecventă.

Camera de scurgere

Ce este?

În cazul în care una dintre cele două garnituri care intră în contact cu lichidele cedează: lichidul scurs va intra în camera de scurgere și apoi va fi drenat prin porturile de ventilare. Astfel, scurgerea va fi detectată din timp, ceea ce înseamnă pierderi mai mici de producție.

Riscuri cu alte modele

Fără camera de scurgere sau orificiile de aerisire, defectarea unei garnituri cu scurgerea ulterioară a unui fluid ar putea avea rezultate grave.

Adeziv pentru garnituri

Ce este?

Adezivul dintre garnitură și placa metalică asigură lipirea de înaltă calitate pentru cele mai dure condiții de operare și întreținere. Un adeziv epoxidic bicomponent, care poate fi îndepărtat de pe plăci printr-un tratament special, va menține garnitura pe placă în timpul curățării.

Riscuri cu alte modele

Garniturile atașate pe o placă cu adeziv de cauciuc, tratat sau nu, nu realizează o legătură suficient de puternică, ceea ce poate duce la căderea garniturilor în timpul curățării, când temperatura devine critică sau când fluidele agresive fac ca garniturile să se umfle.