2020-08-25 Știri

Ingineria lichidelor - modul în care tehnologia poate ajuta la combaterea deficitului de apă

Una din nouă persoane din întreaga lume nu are acces la apă potabilă sigură, iar cererea în creștere depășește oferta în anumite părți ale lumii. Dar noile tehnologii inteligente pot face față crizei tot mai mari a apei.

 

Pe planetă există mai mult decât suficientă apă dulce pentru a răspunde nevoilor tuturor, dar această apă nu este disponibilă în cantități suficiente acolo unde este necesară. Drept urmare, deficitul de apă reprezintă cea  mai mare provocare cu care se confruntă astăzi planeta.

 

  water_640x560.jpg

 

Rezervele de apă potabilă sunt în scădere, iar creșterea populației, urbanizarea și schimbarea modului de viață nu vor face decât să agraveze problema. Potrivit unui studiu, până în 2030, rezervele de apă vor satisface doar 60% din cererea globală și mai puțin de 50% în multe regiuni în curs de dezvoltare în care aprovizionarea cu apă este deja în dificultate.


Nu există nicio soluție magică, dar tehnologii precum toaletele fără apă, sistemele ingenioase de purificare a apei și instalațiile eficiente din punct de vedere al apei ar putea juca un rol esențial în asigurarea accesului tuturor la apa de care au nevoie.

 

FAPTE - Criza apei în cifre:

  • Există aproximativ 1,38 miliarde de metri cubi de apă pe planetă
  • Doar 1% din toată apa de pe planetă este potabilă, iar două treimi din ceea ce este potabil este inaccesibil
  • Aproximativ 3.600km3 de apă sunt retrase anual pentru uz uman. Din aceasta, 70% sunt destinate irigațiilor, 20% industriei și 10% sunt folosite de gospodării
  • Aproximativ 880 m de persoane nu au acces la apă potabilă sigură
  • Apa murdară provoacă peste 2 m de decese în fiecare an, majoritatea dintre acestea fiind copii

 

Am înregistrat progrese enorme în ceea ce privește îmbunătățirea alimentării cu apă. Dar este o luptă permanentă pentru a putea ajunge până la miliardele de oameni de pe planetă. " ADRIAN MCDONALD, PROFESOR GLOBAL WATER SECURITY, UNIVERSITATEA LEEDS
Din ce în ce mai mult, vedem o mulțime de inovații în ceea ce privește apa curată, disponibilă și potabilă. Atât în ceea ce privește reciclarea – refolosirea apei uzate într-un mod ecologic și rapid – cât și reducerea decalajului prin creșterea ofertei, de exemplu prin desalinizarea și colectarea apei de ploaie." ERIK HARVEY, SPECIALIST LA GLOBAL NON-PROFIT ORGANISATION WATERAID 
water-banner-640x360

FAPTE

Lucruri pe care nu le cunoașteai despre apă

  • Există un rezervor de apă în spațiu care are de 140 trilioane de ori mai multă apă decât oceanele lumii, potrivit Nasa.
  • Nu apa în sine, ci impuritățile pe care le conține sunt un bun conductor de electricitate.
  • Probabilitatea de a descoperi în orice pahar cu apă cel puțin o moleculă de apă băută cândva de Cleopatra este practic de 100%.
  • Apa are culoarea albastru-turcoaz deschis datorită absorbției slabe în partea roșie a spectrului vizibil.

Mai multe despre apă

Alfa Laval oferă o gamă largă de soluții – de la sisteme de desalinizare și de alimentare cu apă până la tratarea biologică a apelor reziduale și a nămolurilor și sisteme pentru îmbunătățirea eficienței apei și tratarea apelor uzate; pentru mai multe detalii citiți:

Conţinut: