2020-07-08 Știri

Noua generație de schimbătoare de căldură cu perete dublu de la Alfa Laval oferă un risc minim, cu performanțe termice maxime

În întreaga lume, oamenii se bazează pe schimbătoare de căldură cu perete dublu pentru a răspunde nevoilor aplicațiilor de încălzire și răcire, în care siguranța este la fel de importantă ca performanța termică. Alfa Laval face acum un pas înainte în această tehnologie, odată cu lansarea unor noi schimbătoare de căldură cu plăci brazate cu perete dublu. Cu un design unic, noile modele oferă atât cea mai mare protecție împotriva amestecului de fluide, cât și o eficiență sporită a transferului de căldură.

 

Pe unele piețe, schimbătoarele de căldură cu perete dublu sunt considerate de mult timp o soluție fiabilă pentru apa caldă menajeră și pentru alte sarcini în care contaminarea încrucișată a produselor reprezintă o preocupare esențială. De fapt, o serie de țări europene și localități din Statele Unite au început să solicite tehnologie cu perete dublu pentru aceste tipuri de aplicații igienice. În mod tradițional, în aceste scopuri au fost utilizate schimbătoare de căldură cu plăci și garnituri cu perete dublu. Cu toate acestea, în prezent, piața înregistrează o cerere tot mai mare de design cu perete dublu brazat, care permite același nivel de securitate, dar cu o amprentă de sistem mai mică.

„Schimbătoarele de căldură cu garnituri și perete dublu sunt foarte utile pentru sisteme igienice de dimensiuni mai mari”, explică Fredrik Ekstrom, Președintele Brazed & Fusion Bonded Heat Exchangers Business Unit de la Alfa Laval. „În prezent, un număr tot mai mare de clienți se îndreaptă către schimbătoare de căldură brazate, în special pentru sisteme rezidențiale, datorită unui CAPEX redus și a unui design mult mai compact. Alfa Laval a dezvoltat noua generație de tehnologie cu placi brazate cu perete dublu pentru a-i ajuta să satisfacă aceste cerințe, cu o securitate sporită și o eficiență termică îmbunătățită.”

Siguranță triplă

O caracteristică esențială a noilor schimbătoare de căldură brazate este ceea ce Alfa Laval a numit tehnica „trei bariere”. Aceasta se referă la o combinație a perechii tradiționale de două plăci împreună cu o barieră adăugată sau „aerisire”, formată dintr-un spațiu de aer între cele două plăci. În cazuri extrem de rare în care s-ar putea produce o scurgere, acest proiect permite detectarea imediată a acesteia din exteriorul unității, reducând la minimum posibilitatea amestecării produselor.

„Mulți producători de schimbătoare de căldură cu perete dublu promit așa-numita tehnologie de „ rezistență la scurgere”, care se bazează exclusiv pe lipirea a două plăci pentru a forma un perete dublu ”, Enrico Dall'Armellina, Șef Departament Marketing și Management de Produs, Brazed & Fusion Bonded Heat Exchangers la Alfa Laval. „În unele locuri, de exemplu în anumite state americane, etichetarea schimbătoarelor de căldură ca fiind cu perete dublu este suficientă pentru a satisface cerințele legale. Cu toate acestea, atunci când se produce o fisură pe aceste plăci, nu există nicio modalitate de a o detecta, iar acest lucru poate duce în cele din urmă la contaminarea încrucișată a produselor. Designul nostru elimină acest risc.”

Impact redus asupra eficienței – și a dimensiunii

Până acum, introducerea unui orificiu de ventilație între plăcile cu perete dublu a însemnat soluția pentru o eficiență redusă semnificativ a schimbătorului de căldură. Pentru a putea face față acestei situații, unii furnizori au fost nevoiți să crească cu 30% suprafața de transfer de căldură a plăcilor. La rândul său, acest lucru duce la o dimensiune și amprentă mai mari pentru unitatea generală.

“Oamenii aleg tehnologia cu plăci brazate mai ales pentru că oferă o soluție compactă, foarte eficientă pentru transferul de căldură”, observă Paul Kellet, Manager Senior OEM la Alfa Laval. „Cu experiența sa de peste 80 de ani în schimbătoare de căldură, Alfa Laval a propus să rezolve această provocare cu un design cu perete dublu care să asigure o securitate maximă fără a sacrifica performanțele termice.”

Datorită designului unic al plăcii, Alfa Laval a reușit să implementeze tehnica cu trei bariere, cu pierderi minime pentru eficiența generală a unității. Prin urmare, noua generație de schimbătoare de căldură brazate cu perete dublu poate oferi aproape aceeași performanță termică ca modelele cu un singur perete, cu dimensiuni similare, cu o cădere de presiune scăzută și un risc zero de amestecare a produselor.

„Acest lucru înseamnă, de exemplu, că modelul nostru CB18 cu perete dublu are dimensiuni și amprentă similare cu unitățile CB18 cu un singur perete și are aceleași configurații de port”, continuă Kellet. „Integratorii, prin urmare, obțin o flexibilitate sporită pentru a se adapta la diferitele cerințe ale aplicațiilor clienților, fără a modifica configurația sistemului înconjurător.”

 

Schimbătoare de căldură cu plăci brazate

 

 

CB90DW-640x360

Un risc minim, cu performanțe termice maxime

Conţinut: