Arla Foods crește producția cu 25% folosind doar 2% mai multă energie

În doar doi ani, unitatea Arla Foods din Rødkærsbro, Danemarca, și-a crescut producția cu 25%, utilizând doar cu 2% mai multă energie. Aproape 300 de pompe Alfa Laval au ajutat Arla Foods să realizeze îmbunătățirile.

DATA 2023-11-28

Produce 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână și 365 de zile pe an. Acesta este ceea ce înseamnă să simți pulsul producției continue la unitatea de producție de mozzarella Arla Foods din Danemarca.

În doar doi ani, facilitatea și-a crescut producția cu 25%, folosind doar 2% mai multă energie. Aproape 300 de pompe Alfa Laval au ajutat Arla Foods să realizeze îmbunătățirile. Arla Foods are peste 16.000 de angajați și a atins o cifră de afaceri netă în 2010 de 49,0 miliarde DKK.

În timp ce propriile mărci de lactate (cum ar fi Arla, Lurpack și Castello) sunt vândute în peste 100 de țări, Arla Foods produce și produse lactate pentru clienții săi din Europa, Orientul Mijlociu, Japonia și Asia. Construită în 1989, unitatea lor pentru producția de brânză mozzarella din Rødkærsbro, Danemarca, funcționează în mod aproape continuu și are o capacitate de producție de peste 60.000 de tone de mozzarella, topping de pizza și brânză rasă pe an.

Facilitatea Rødkærsbro este certificată conform standardelor ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 și ale British Retail Consortium. Potrivit Managerului Tehnic al unității Rødkærsbro, Per Hansen, „Fabrica noastră de brânză mozzarella este una dintre cele mai mari din Europa. În 2011, vom produce aproximativ 63.000 de tone de mozzarella, cu 25% mai mult decât am produs acum doi ani. În același timp, am folosit doar 2% mai multă energie.” Obținerea unui volum ridicat de producție de produse lactate, utilizând în același timp mai puțină energie pentru a le produce, necesită o gândire și o tehnologie inteligente. Arla Foods își îmbunătățește continuu producția prin optimizarea proceselor. Unul dintre domeniile de interes este reducerea timpului de nefuncționare pentru efectuarea operațiunilor de Curățare în Loc (CIP). Începând din 2008, facilitatea a reușit să reducă nevoia de CIP de la șapte ori pe săptămână la doar cinci – toate fără a fi nevoie să se facă investiții semnificative în tehnologii noi și totuși să îndeplinească aceleași standarde înalte de calitate.

Per Hansen explică: „Când am început, efectuam CIP de șapte ori pe săptămână. Astăzi, efectuăm CIP doar de cinci ori pe săptămână. În ceea ce privește timpul, acest lucru a însemnat că am adăugat încă 10 ore de timp de producție disponibil pe săptămână.” Unitatea transformă 12.700 de tone de lapte crud în mozzarella în fiecare săptămână. Asta nu necesită doar menținerea timpului de nefuncționare la minim. De asemenea, necesită utilizarea a aproximativ 300 de pompe în instalație, dintre care peste 90% sunt de la Alfa Laval. Per Hansen spune: „Pompele și tehnologiile de procesare Alfa Laval au jucat un rol important în capacitatea noastră de a crește producția și performanța energetică.” Tetra Pak, partener al alianței Alfa Laval, este principalul furnizor de echipamente de procesare pentru fabrica Arla din Rödkearsbro.

Am adăugat încă 10 ore de timp de producție disponibil pe săptămână.”

Potrivit lui Torben Bertelsen, key account manager la Tetra Pak, „Reducerea CIP la unitatea 24/7 din Rødkærsbro a însemnat satisfacerea unor cerințe specifice legate atât de proces, cât și de componentele acestuia. Cum ar fi asigurarea unui consum redus de energie de la unități precum pompele, menținerea fiabilității operaționale extrem de ridicate și o abordare receptivă la planificarea întreținerii și a service-ului. „Înseamnă timp redus pentru deservirea instalației în timpul opririlor planificate”, continuă Bertelsen. „Pentru a asigura eficiența, de exemplu, pompele și valvele sunt păstrate în stoc. Deci, atunci când există o oprire planificată pentru CIP, putem schimba rapid pompele și valvele, fără a risca o oprire în funcționare. Acest lucru permite întreținerea și service-ul continuu.”

Unitatea de producție de mozzarella Arla Foods din Danemarca

Managerul Tehnic Per Hansen al Arla Foods într-una dintre cele mai mari unități de producție de brânză mozzarella din Europa.