Întrebări frecvente despre aplicațiile de încălzire și răcire

Mai jos veți găsi o serie de întrebări frecvente împreună cu răspunsuri ale experților Alfa Laval. Nu regăsiți întrebarea dvs. aici? Contactați-ne pentru a primi un răspuns personalizat de la echipa noastră experimentată.

Întrebări generale

Întrebări despre schimbătoarele de căldură cu plăci brazate și lipite prin fuziune

Întrebări despre schimbătoarele de căldură cu garnituri și plăci

Întrebări despre schimbătoarele de căldură cu plăci semisudate

Întrebări despre certificarea de performanță AHRI

Alfa_Laval_heating_and_cooling_man_faq_mobile.jpg


.

Întrebări generale

Ce determină dimensiunea unui schimbător de căldură?

Pentru aplicații generale de încălzire, nu kW determină dimensiunea schimbătorului de căldură, ci căderea de presiune admisă. Acest lucru se datorează faptului că aplicațiile sunt NTU scăzut. Alți factori care determină dimensiunea includ temperatura și materialul plăcii selectat pentru schimbătorul de căldură.

Ce tip de produse poate oferi Alfa Laval pentru aplicațiile de încălzire cu abur?

Alfa Laval are mai multe produse care sunt potrivite în aplicații de încălzire cu abur, dar tipurile preferate sunt unitățile cu garnituri cu adâncime de presare profundă. Tipurile TS și M cu plăci low theta sunt cele mai potrivite pentru aceste aplicații.

Ar putea fi folosite și schimbătoare de căldură brazate și lipite prin fuziune, deoarece sunt extrem de compacte. Cu toate acestea, acestea pot fi mai sensibile la uzură termică. Prin urmare, astfel de unități ar trebui evitate în cazul aplicațiilor în care sunt expuse la schimbări de temperatură mari, bruște și frecvente.

Cum aleg standardul de vopsea potrivit pentru aplicația mea și ce tipuri de sisteme de vopsea oferă Alfa Laval?

În timp ce vopsim produsele noastre din motive estetice, scopul principal este protecția împotriva coroziunii. Alegerea sistemului corect de vopsire este esențială pentru protejarea unității împotriva coroziunii.

Există multe aspecte de luat în considerare atunci când alegeți un sistem de vopsire. Condițiile de mediu prezente în cazul în care unitatea va fi în funcțiune reprezintă o preocupare deosebită. Există o clasă specifică de coroziune? Unitatea va fi amplasată în interior sau în exterior? Va fi supusă unei poluări intense? Stropi de acid sau alcaline? Va funcționa într-un mediu offshore/marin/costal? Unitatea va fi izolată sau neizolată? Există sau nu risc de condens continuu? Toți acești parametri necesită diferite sisteme de vopsire.

Alfa Laval are 14 sisteme diferite de vopsire împărțite în diferite categorii de coroziune C2, C3 și C5. Unele dintre acestea sunt pentru aplicații specifice. Contactați reprezentantul de vânzări Alfa Laval pentru îndrumări.

De ce este asimetria atât de importantă pentru schimbătoarele de căldură utilizate drept condensatoare pentru pompele de căldură?

Canalele înguste de pe partea agentului frigorific permit o viteză internă mai mare, îmbunătățind schimbul de căldură chiar și la sarcină parțială. În același timp, canalele mai mari de pe partea de apă reduc căderea de presiune în întreaga unitate. Împreună, acest lucru are un efect pozitiv asupra coeficientului de performanță al pompei de căldură, îmbunătățind performanța pentru întregul sistem.


.

Întrebări despre schimbătoarele de căldură cu plăci brazate și lipite prin fuziune

De ce este un filtru pe partea de apă atât de important pentru schimbătoarele de căldură brazate și pentru cele lipite prin fuziune?

În circuitul de apă, există multe bucăți mici și resturi. Cele mai multe dintre acestea sunt reziduuri de sudură, care pot fi prinse în canalele mici ale unității. Acest lucru poate provoca o serie de probleme, variind de la o cădere mai mare a presiunii până la o distribuție neregulată a fluidelor pe plăci și chiar coroziune care duce la scurgeri între circuite.

De ce căderea de presiune a agentului frigorific poate fi deosebit de mare la schimbătoarele de căldură brazate utilizate ca vaporizatoare?

Schimbătoarele de căldură brazate, chiar și modelele mai lungi sau mai înalte, funcționează cu un sistem de distribuție intern care distribuie agent frigorific pe toate canalele. Acești distribuitori trebuie să aibă o geometrie dedicată, adesea cu pasaje și camere mici. Acest lucru, la rândul său, poate duce la cădere de presiune în multe cazuri. Totuși, aceasta nu este o problemă în sine atâta timp cât supapa de expansiune este proiectată în mod corespunzător (în majoritatea cazurilor, puțin mai mare).

De ce sunt schimbătoarele de căldură lipite prin fuziune AlfaNova mai rezistente la coroziune decât schimbătoarele de căldură brazate?

Schimbătoarele de căldură AlfaNova nu conțin cupru - construite integral din oțel inoxidabil 316. În modelele brazate, cuprul este materialul care ține împreună plăcile din oțel inoxidabil. Din păcate, cuprul este mai puțin rezistent la anumite tipuri de coroziune, cum ar fi în aplicații în care amoniacul este utilizat ca agent frigorific sau în care există apă agresivă din cauza, de exemplu, unui conținut mai mare de clorură. În aceste aplicații, modelul AlfaNova 100% fără cupru este, prin urmare, recomandat.

De ce este atât de importantă conexiunea de admisie a agentului frigorific pentru vaporizatoarele bifazice?

Conexiunea de admisie a agentului frigorific S3 este mai mult decât un conector pentru lipirea conductelor de cupru. Aceasta este un pre-distribuitor, iar geometria sa influențează distribuția agentului frigorific de-a lungul unității. Diametrul interior al conexiunii S3 influențează viteza și turbulența fluidului, astfel încât agentul frigorific este distribuit în mod egal în fiecare canal. Cu fiecare placă suplimentară într-o unitate, geometria S3 devine din ce în ce mai importantă. Vaporizatoarele Alfa Laval sunt optimizate cu conexiuni dedicate pentru a obține cele mai bune performanțe în funcție de agentul frigorific, numărul de plăci și aplicație.

Poate fi utilizat același schimbător de căldură brazat sau lipit prin fuziune atât drept condensator, cât și ca vaporizator?

Da. Acest lucru este posibil și a fost realizat în multe aplicații diferite. Sistemul de distribuție al vaporizatoarelor nu pune în pericol performanța atunci când este utilizat drept condensator, iar căderea de presiune suplimentară este în general neglijabilă. Cu toate acestea o condensare parțială poate cauza probleme. În cazul sistemelor reversibile, se recomandă ca condensatorul să dispună de un sistem de distribuție care să asigure o performanță decentă și ca vaporizator.

Cum asigur revenirea uleiului în vaporizatoare?

Proiectarea atât a sistemului de distribuție, cât și a plăcilor de canal din vaporizatoarele Alfa Laval asigură returul uleiului în compresor. Acest lucru este relevant în special pentru compresoarele acționate de invertor, deoarece cantitatea de agent frigorific și viteza pot varia foarte mult în cursul funcționării. Pentru a asigura funcționarea în siguranță, este obligatoriu un software care verifică performanța vaporizatorului la sarcină minimă.

Poate fi utilizat același schimbător de căldură brazat sau lipit prin fuziune cu agenți frigorifici diferiți în aplicații bifazice?

Da. Schimbătoarele de căldură Alfa Laval pot fi utilizate cu mulți agenți frigorifici diferiți. În timpul fazei inițiale de proiectare, un schimbător de căldură poate fi optimizat pentru unul sau doi agenți frigorifici principali. Cea mai recentă tehnologie a Alfa Laval este extrem de flexibilă atât pentru compresoarele cu invertor (cu variații mari de capacitate în timpul funcționării), cât și pentru numărul tot mai mare de agenți frigorifici noi care intră pe piață, din motive de mediu. Datorită sistemelor de distribuție inovatoare și designului noilor plăci cu canale, această flexibilitate permite utilizarea unităților cu mulți agenți frigorifici diferiți, la performanțe ridicate.

Ce este important să se ia în considerare atunci când vine vorba de înghețare în pompe de căldură?

Înghețarea este una dintre principalele probleme care trebuie luate în considerare în funcționarea pompei de căldură. Schimbătoarele de căldură Alfa Laval sunt proiectate special pentru a evita înghețarea în timpul dezghețării pompelor de căldură aer-apă. Cu toate acestea, prevenirea înghețării depinde de condițiile de funcționare setate pentru sistem, în special în ceea ce privește capacitatea compresorului, debitul de saramură și temperaturile.

Alfa Laval efectuează în mod regulat simulări, atât în laborator, cât și via software, care vă pot ajuta să identificați limitele pentru operarea în siguranță.

Care sunt capacitățile maxime și minime admise pentru un anumit schimbător de căldură brazat sau lipit prin fuziune?

Capacitățile maxime și minime sunt determinate în funcție de nivelurile de performanță acceptabile. Pe măsură ce crește capacitatea, unitatea poate avea o temperatură mai scăzută de evaporare, o temperatură mai mare de condensare în aplicații bifazice, o diferență mai mare de temperatură în aplicații monofazate, precum și o cădere a presiunii apei sau a saramurii. Toate acestea reduc performanța generală a sistemului. În schimb, cea mai mică capacitate posibilă este limitată de revenirea uleiului la compresor și de posibila cădere aferentă datorită vitezei reduse în canale.


.

Întrebări despre schimbătoarele de căldură cu garnituri și plăci

Care este diferența minimă de temperatură pe care o puteți avea între cele două circuite ale unui schimbător de căldură cu garnituri și plăci?

În prezent, clienții se concentrează pe economia de energie, iar tendința în ceea ce privește sarcinile de recuperare a căldurii este de a asigura o răcire/încălzire suplimentară minimă pentru a recupera mai multă energie. Aceasta înseamnă că unitățile vor funcționa cu o diferență de temperatură mai mică.

Pentru sarcini lichid/lichid, Alfa Laval oferă schimbătoare de căldură cu plăci care pot funcționa până la o diferență de temperatură de aproximativ 1°C. Comparativ cu shell-and-tubes, unde limita este de aproximativ 5°C. Motivul pentru care putem lucra cu o diferență de temperatură atât de scăzută este că unitățile noastre au un aranjament aproape contracurent.

Care este diferența maximă de temperatură pe care o puteți avea între cele două circuite ale unui schimbător de căldură cu garnituri și plăci?

În cazul în care se analizează sarcini lichide/lichide din punct de vedere termic, nu există o limită maximă. Dacă aveți diferențe de temperatură foarte mari, care includ și temperaturi foarte ridicate, ar trebui să luați în considerare efectul de radiație. Cu toate acestea, deoarece Alfa Laval are o temperatură maximă de proiectare de aproximativ 180°C pentru schimbătoarele de căldură cu garnituri și plăci, aceasta nu este o problemă.

Când aveți o diferență mare de temperatură, ar trebui să verificați temperatura peretelui pentru a evita fierberea sau înghețarea, precum și depunerile excesive.

Ce material ar trebui să folosesc pentru garnitură ?

În funcție de medii, sunt potrivite diferite materiale de etanșare . În aplicațiile HVAC, în care mediile tind să fie apă/apă, materialul de etanșare recomandat este NBR, care este disponibil în calități diferite.

Care este durata de viață a garniturii?

Durata de viață a garniturii depinde de mulți factori diferiți, cei mai importanți fiind temperatura și presiunea de funcționare și mediul în cauză. Cu toate acestea, durata de viață este, de asemenea, determinată de agenții de curățare utilizați, cât de des a fost deschis și închis schimbătorul de căldură cu plăci, dacă schimbătorul de căldură este utilizat continuu sau nu și cum au fost depozitate garniturile.

Dacă schimbătorul de căldură cu plăci funcționează la temperatura maximă recomandată, durata de viață a garniturii este de un an. Durata de viață va fi mai lungă la o temperatură mai scăzută, dar toți factorii enumerați mai sus trebuie luați în considerare pentru a ajunge la o predicție de durată de viață precisă.

De unde știu ce tip de garnitură am în schimbătorul de căldură?

Există trei modalități de identificare a garniturilor. Începeți prin a găsi documentația furnizată împreună cu unitatea la momentul achiziției. Apoi, căutați o etichetă pe garnitură cu numărul articolului, pe care o puteți găsi pe noua noastră gamă T. Dacă garniturile dvs. nu au această etichetă, puteți căuta un cod de culoare, care este de obicei situat pe clema garniturii. În unele cazuri, codul de culoare este pe interiorul garniturii și poate fi vizibil din exterior. Contactați Alfa Laval cu aceste informații și cele aflate pe plăcuța de identificare a unității dvs., iar reprezentanții noștri vă pot ajuta să determinați modelul și tipul de garnitură.


.

Întrebări despre schimbătoarele de căldură cu plăci semisudate

Când trebuie să folosesc un schimbător de căldură cu plăci brazate, lipite prin fuziune sau semisudate într-o aplicație frigorifică?

Un SWPHE este utilizat de preferință cu o capacitate mare, când schimbătorul de căldură trebuie deschis cu ușurință pentru întreținere (de exemplu, în cazurile cu apă de răcire murdară) sau când se utilizează medii corozive, cum ar fi apă sărată sau cloruri cu saramură, care necesită utilizarea de titan sau alt material rezistent la coroziune.

Schimbătorul de căldură cu plăci lipite prin fuziune este cea mai bună alegere pentru orice sarcină de dimensiuni mici sau intermediare care necesită un schimbător de căldură fără cupru, de exemplu orice aplicație de amoniac.

Schimbătorul de căldură cu plăci brazate oferă o performanță personalizată în orice aplicație frigorifică de dimensiuni mici sau intermediare în care pot fi utilizate componente din cupru și oțel inoxidabil, cu presiuni de proiectare de până la 140 bari.

Care este diferența minimă de temperatură pe care o puteți avea între partea de saramură/apă și temperatura de evaporare într-un vaporizator SWPHE?

În mod normal, spunem că o abordare ar putea fi de minimum 2K, dacă separatorul de lichid este montat deasupra unității. Apoi coloana de lichid va fi mai mult sau mai puțin optimă (c/c + 0,5 m), iar pierderile de presiune vor fi rezonabile. Un sistem bun de separare a uleiului va îmbunătăți, de asemenea, posibilitățile de a aborda o soluție potrivită. Vă rugăm să cereți sfatul reprezentantului Alfa Laval dacă aveți neclarități.

Care este cea mai mare diferență de temperatură pe care o pot avea între admisia și evacuarea saramurii/apei într-un vaporizator SWPHE?

Pentru a da un răspuns general, spunem în mod normal 15K. Motivul este că, dacă avem Δt mai mare, vom avea o cădere de presiune scăzută pe canale. Aceasta înseamnă o turbulență mai mică pe canale, ceea ce va reduce eficiența transferului de căldură și va reduce efectul de autocurățare. O zonă curată de transfer de căldură este întotdeauna importantă pentru performanță.

Folosind un schimbător de căldură multi-pass va crește lungimea de transfer de căldură a SWPHE și va permite o diferență de temperatură mai mare.

Pot folosi orice tip de mediu într-un SWPHE?

Nu, trebuie să întrebați întotdeauna reprezentantul Alfa Laval dacă utilizați un lichid necunoscut. Acesta poate fi, de exemplu, un tip de saramură pe partea de saramură/apă sau un ulei de compresor pe partea de agent frigorific. Dacă aveți neclarități, reprezentantul Alfa Laval vă va putea oferi sfaturi în ​​ceea ce privește materialul metalului și a garniturilor.

Un SWPHE permite utilizarea unei game largi de materiale pentru plăci, cum ar fi titanul și SMO (ALLOY254), permițând utilizarea materialului coroziv, cum ar fi apa de mare sau saramurile pe bază de clorură.

Ce nivel al presiunii de proiectare trebuie să selectez pentru un SWPHE?

În primul rând, trebuie să verificați ce spune codul recipientului sub presiune utilizat local. În general, spunem că presiunea minimă de proiectare ar trebui să fie timpul de operare al presiunii x 1.3. Dacă utilizați acest factor, vă puteți asigura că dispozitivul de oprire de siguranță pentru înaltă presiune va funcționa corect. Apoi, este permis să existe unele variații mici de presiune în sistemul de refrigerare, fără multe alarme false și opriri nedorite. Alfa Laval oferă SWPHE cu presiuni de proiectare de până la 63 bari (900 psi).

De ce este atât de importantă căderea de presiune pe partea de agent frigorific într-un vaporizator cu termosifon SWPHE?

Deoarece sistemul utilizează numai legile naturale, cu ajutorul gravitației, densității și înălțimii unei coloane de lichid, fiecare cădere de presiune va afecta performanța. O cădere mare a presiunii poate fi întotdeauna transformată într-o sarcină mai mare a compresorului și, prin urmare, o nevoie mai mare de putere de admisie. Imprudența față de căderea presiunii pe partea frigorifică în comparație cu partea de apă, va conta întotdeauna mai mult. Energia necesară în motorul compresorului este întotdeauna mult mai mare în comparație cu necesitatea motorului pompei de circulație.

De ce este important să goliți uleiul într-un sistem de refrigerare cu vaporizator SWPHE?

Contaminarea uleiului din compresoare este frecventă în sistemele frigorifice. În refrigerarea industrială cu amoniac, folosind ulei nesolubil, este de așteptat ca acest ulei să se adune în cel mai rece loc din sistem; vaporizatorul. În vaporizator, uleiul va acumula o peliculă pe suprafețele de transfer de căldură, creând efectiv o ancrasare care reduce performanța vaporizatorului.

Pentru a reduce depunerile de ulei, Alfa Laval recomandă oricărui utilizator al unui ulei nesolubil să instaleze o separare eficientă a uleiului înainte ca agentul frigorific să pătrundă în vaporizator.

Cât de des trebuie să schimb garniturile într-un SWPHE?

Timpul dintre intervențile de service a oricărui schimbător de căldură cu garnituri și plăci sau SWPHE depinde de sarcină. O unitate care funcționează cu apă de mare sau de râu ar putea avea nevoie de curățarea suprafeței de transfer de căldură mai des decât un schimbător de căldură care rulează cu un circuit de saramură cu buclă închisă.

Pentru un vaporizator normal cu circuit de glicol în buclă închisă sau un condensator în cascadă CO2/amoniac, intervalul normal dintre schimburile garniturii va fi de 15 ani sau mai mult. Vă rugăm să contactați reprezentantul local Alfa Laval pentru sfaturi.

De ce zona de transfer de căldură este atât de mică într-un SWPHE în comparație cu un schimbător de căldură shell-and-plate sau unul shell-and-tube ?

Plăcile unui SWPHE sunt proiectate pentru a menține întotdeauna un flux de turbulență în canale.
Debitul turbulent asigură un transfer de căldură foarte eficient, care reduce drastic cantitatea de suprafață de transfer de căldură necesară în comparație cu alte tehnologii.

SWPHE-urile Alfa Laval sunt optimizate pentru utilizare în aplicații de refrigerare și utilizează egalizarea fluxului, de exemplu CurveFlow™, pentru a vă asigura că se utilizează toată suprafața de transfer termic, ceea ce duce la operațiuni de înaltă eficiență și în sarcină parțială.

Ce tip de garnitură trebuie să folosesc într-un SWPHE pentru o aplicație frigorifică?

Tipul de garnitură de utilizat va depinde de mediul / agenții frigorifici folosiți și de temperatura de funcționare. De asemenea, este normal ca agentul frigorific să conțină urme de ulei de compresor, caz în care și materialul garniturii trebuie să fie compatibil cu acest mediu.

Într-o aplicație de refrigerare industrială, se obișnuiește să se utilizeze material NBRLT (nitril cu temperatură joasă) pentru aplicații cu temperatură scăzută. Pentru temperatură intermediară, CR (cloropren) este utilizat pentru garnitura inelară în combinație cu garnitura de câmp NBR (nitril) în timp ce HNBR (nitril la temperatură înaltă) și FEPMAL sunt utilizate pentru garniturile inelare în condensatoare și aplicații la temperatură înaltă.


.

Întrebări despre certificarea de performanță AHRI

Este obligatorie utilizarea unui cod al vasului sub presiune ASME atunci când specificați schimbătoare de căldură cu plăci certificate AHRI?

Nu. Se poate utiliza orice cod al vasului sub presiune. Certificarea se referă numai la performanța termică și nu are nicio legătură cu performanța mecanică și calitatea în general.

Programul de certificare AHRI LLHE este valabil numai în America de Nord?

Nu. Clienții sunt liberi să specifice certificarea AHRI LLHE oriunde în lume. Cu toate acestea, în America de Nord, membrii programului de certificare trebuie să ofere clienților modele certificate dacă sarcina se încadrează în domeniul de aplicare al programului, indiferent dacă certificarea AHRI a fost specificată în documentele de aplicare.

Cum pot primi clienții verificarea faptului că producătorul a dimensionat schimbătorul de căldură cu plăci în conformitate cu programul de certificare AHRI LLHE?

Acest lucru este foarte simplu. Clienții pot trimite fișa cu specificațiile producătorului către AHRI, iar personalul AHRI va verifica apoi dimensiunea - gratuit!

Este complicat să se specifice schimbătoare de căldură cu plăci certificate AHRI?

Nu, deloc! Trebuie doar să adăugați o propoziție în documentul de aplicare în care specificați sarcina de căldură:„Schimbătorul de căldură cu plăci va fi certificat în conformitate cu Programul de certificare AHRI LLHE”.

Poate fi utilizat programul de certificare AHRI în alte industrii decât HVAC?

Da. Clienții din orice industrie pot utiliza Programul de certificare AHRI LLHE pentru orice sarcină acoperită de domeniul de aplicare al programului de certificare.


Ghid de selecție rapidă

Ghidul de produse Alfa Laval este un instrument ușor de utilizat, pentru a vă ajuta să selectați cea mai bună soluție pentru aplicația dvs. De asemenea, listează partenerii locali Alfa Laval și puteți solicita o ofertă pentru produsul selectat.

Alfa Laval Heating and Cooling Hub Quick selection

Căutați mai multe instrumente și expertiză?

Obțineți mai mult din cunoștințele pe care Alfa Laval le-a dobândit în cele peste 8 decenii de experiență în transferul termic. De la fișiere BIM, desene 3D, instrumente de consultanță și multe altele, aruncați o privire către multe alte resurse pe care le oferim în Hub-ul de Încălzire și Răcire Alfa Laval.

HVAC-consultant-portal-hero640

Schimbătoare de căldură certificate AHRI pentru performanță termică sigură

Certificarea de la Institutul de Aer Condiționat, Încălzire și Refrigerare (AHRI) este singura verificare globală a performanței termice, de către o terță parte, oferindu-vă asigurarea că schimbătorul de căldură cu plăci va funcționa în conformitate cu ratingurile publicate de producător. Alfa Laval oferă schimbătoare de căldură cu plăci cu garnituri certificate AHRI, schimbătoare de căldură cu plăci brazate și schimbătoare de căldură cu plăci lipite prin fuziune.

HVAC-sustainable-city-AHRI